Política

Bolívia ofereix diàleg als autonomistes, però manté l'estat de setge

El govern de Bolívia ha decretat l'estat d'excepció al departament de Pando arran dels enfrontaments els partidaris d'Evo Morales i els opositors autonomistes d'aquesta regió amazònica, que ja han causat més d'una quinzena de morts. L'executiu bolivià ha enviat l'exèrcit a controlar l'aeroport de Cobija, la capital de Pando, que havia estat ocupat pels opositors de Morales. De resultes d'aquest enfrontament ja hi ha hagut una víctima mortal i diversos ferits.  Mentre es mantingui l'estat d'excepció, els ciutadans no poden portar armes ni explosius, no permet circular més de tres persones juntes ni vehicles durant tota la nit i no es poden convocar reunions ni mítings.

Amb tot, l'executiu bolivià insisteix que manté l'oferta de diàleg amb les regions autonomistes, en un intent de calmar els ànims davant el temor a una guerra civil. La resposta dels autonomistes de Pando no s'ha fet esperar, i ja han comunicat al president que en cap cas no dialogaran amb un estat que ha enviat l'exèrcit al seu aeroport. La cúpula militar de Bolívia ha llançat un clar advertiment als opositors assegurant que no tolerarà els radicals interns que promoguin la violència i que no permetrà cap intromissió forana en les qüestions internes del país.

El president veneçolà, Hugo Chávez, va ser el primer mandatari de la regió a solidaritzar-se amb Morales ahir, acusant Washington d'incitar la revolta. Per la seva part, els Estats Units han respost amb la mateixa mesura presa per Caracas i La Paz i han expulsat els ambaixadors de Veneçuela i de Bolívia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.