Política

Evo Morales exigeix l'expulsió de l'ambaixador dels Estats Units a Bolívia

Món

El president de Bolívia, Evo Morales, ha demanat l'expulsió de l'ambaixador dels Estats Units a La Paz, Philip Goldberg, al qual ha acusat d'instigar les protestes violentes contra el seu govern en diverses regions del país controlades pels opositors. En un acte públic a La Paz, Evo Morales, ha declarat Goldberg persona non grata després d'acusar-lo "d'encapçalar la divisió de Bolívia".

El mandatari ha encomanat al seu canceller, David Choquehuanca, que demani formalment al diplomàtic que torni als Estats Units "urgentment".

L'anunci de Morales s'ha produït en una jornada d'especial tensió a Bolívia per la radicalització de l'onada de protestes començada pels seus opositors en cinc regions del sud-est del país. Els dirigents dels departaments de Santa Cruz, Beni, Pando, Tarija i Chuquisaca, reclamen autogovern per als seus territoris i s'oposen a la nova Constitució amb què Morales vol refundar Bolívia.

"Qui conspira contra la democràcia i sobretot busca la divisió de Bolívia és l'ambaixador dels Estats Units", ha apuntat el governant, que ha qualificat Goldberg com a "expert a encoratjar conflictes separatistes". També ha argumentat que Goldberg, entre 1994 i 1996, va treballar com a "cap d'oficines del departament d'Estat per a Bòsnia durant la guerra separatista dels Balcans" i després entre 2004 i 2006 va ser cap de missió a Pristina, Kosovo, i "allà va consolidar la separació i independència d'aquesta regió deixant milers de morts".

Les primeres reaccions a la decisió de Morales s'han produït a Washington, on el secretari d'Estat adjunt per Llatinoamèrica, Thomas Shannon, ha qualificat de "lamentable" i de "gran error" l'expulsió del seu ambaixador.

A Bolívia, els dirigents de la força conservadora Poder Democràtic i Social (Podemos) han atribuït la decisió de Morales a una estratègia per "distreure l'atenció" sobre els problemes que hi ha al país.

La declaració de persona non grata a l'ambaixador Goldberg és l'últim episodi de la cadena d'incidents diplomàtics que han presidit les relacions bilaterals entre Bolívia i Estats Units des que el mandatari bolivià va arribar a la presidència del país.

Morales, que es defineix com a antiimperialista, ha acusat en nombroses ocasions l'ambaixada dels Estats Units i Goldberg de conspirar contra el seu govern i de recolzar i finançar els seus opositors. Fa menys de tres mesos, el govern de Washington va cridar a consultes Goldberg després d'una violenta manifestació contra la seva ambaixada a La Paz, on sectors propers a Morales protestaven per la decisió dels EUA de concedir asil polític a un exministre bolivià acusat de genocidi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.