Política

Bolívia ratifica la Constitució d'Evo Morales

Món

El govern del president bolivià, Evo Morales, confiava aquest diumenge al vespre a obtenir un sòlid triomf del sí en el referèndum ratificatori d’una nova Constitució que considera fonamental per “refundar” Bolívia sobre lògiques “indígenes” més “justes i equitatives”. Alhora, l’oposició autonomista dels departaments de l’orient del país esperava una victòria del no als seus departaments per poder evitar així l’aplicació regional del nou text.

Aquest serà l’escenari de confrontació que consolidarà el resultat del referèndum, que tot i la tensió prèvia es va desenvolupar diumenge en un ambient tranquil. El president Morales va votar d’hora al matí al seu feu cocalero del Chapare –al tròpic de Cochabamba, al centre del país–, que el va veure ascendir de líder dels camperols a president.

"Avui es defineix el destí i el futur del país”, va proclamar Morales després de dipositar el seu vot en una escola rural.
La nova Carta Magna permetrà a Morales presentar-se a una única reelecció, als comicis anticipats previstos pel desembre d’aquest any.

Mentrestant, a la part oriental, sobretot al poderós departament de Santa Cruz, la zona que actua com a motor econòmic del país, l’oposició autonomista va fer una crida a votar pel no i va insistir a agitar el fantasma d’un suposat frau electoral.

Sospites de frau
"A l’occident del país hi ha llocs de l’oficialisme que són inexpugnables. No tinc la certesa que els observadors internacionals [aproximadament, uns 350] s’hagin desplegat als llocs que calia”, va denunciar, per la seva banda, el governador del departament de Santa Cruz, Rubén Costas.

La dreta conservadora interpreta els més de 400 articles redactats el 2007 per una Assemblea Constituent com el pas a una barreja de “dictadura tipus Hugo Chávez” i “fonamentalment indígena”, que acabarà amb la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.