Política

Obama convenç els Estats claus

ELECCIONS ALS EUA

A cinc setmanes de les eleccions presidencials nord-americanes, el demòcrata Barack Obama està per davant del seu rival, el republicà John McCain a tres dels Estats claus: Ohio, Florida i Pennsilvània.

Segons un sondeig de la Quinnipiac University, el suport a Obama en aquests tres Estats supera el 50% mentre que McCain només obté el 43% de suport a Florida, el 42% a Ohio i el 39% a Pennsilvània. Aquests tres Estats són determinants perquè tant es poden decantar per un candidat com per l’altre i aporten un gran nombre de vots electorals. Combinats, ofereixen 68 dels 270 vots electorals que es necessiten per guanyar el 4 de novembre.

Es dóna el cas que, des del 1960, cap candidat ha guanyat les eleccions sense guanyar en dos d’aquests tres Estats. En les dues últimes eleccions, Florida i Ohio van votar per l’actual president, el republicà George W. Bush, mentre que Pennsilvània ho va fer el 2000. En aquest Estat, McCain intentarà explotar els problemes d’Obama per guanyar-se la classe treballadora blanca.

Els analistes atribueixen l’avenç d’Obama al fet que els votants tenen més confiança en ell que en McCain per gestionar la crisi econòmica, que és el tema que domina la campanya, i al fet que l’efecte Palin s’ha desinflat. La imatge de la candidata republicana a vicepresidenta s’ha deteriorat mentre que la d’Obama ha millorat després del primer debat presidencial.

Palin falla
No són bones notícies per McCain, que està intentant recuperar les regnes de la campanya després de divergències amb membres del seu partit per l’aprovació del polèmic pla de rescat financer. A més, cada dia creixen els dubtes sobre la capacitat de la seva número dos, que avui s’enfrontarà en un debat amb el demòcrata Joe Biden.

I pel que fa al conjunt dels EUA, Obama també continua al capdavant, però el republicà ha aconseguit reduir la distància a només quatre punts, quan fa una setmana la diferència era de nou. Segons el sondeig, si avui se celebressin eleccions el 50% dels nord-americans votarien per Obama i el 46% per McCain.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.