Política

Els analistes i mitjans de comunicació consideren Biden triomfador del debat amb Palin

Els analistes i els mitjans de comunicació consideren que el candidat demòcrata a la vicepresidència dels EUA, Joe Biden, ha sigut el triomfador en el debat que l'ha enfrontat amb la seva rival republicana, Sarah Palin, que ha superat les expectatives. La crisi econòmica i la guerra a l'Iraq han centrat part del debat per les marcades discrepàncies entre els dos candidats, que s'han erigit com a impulsors del canvi als Estats Units. El debat s'ha convertit en el més esperat entre dos candidats a la vicepresidència a la història dels Estats Units.

La governadora d'Alaska havia generat molts dubtes abans del debat per una sèrie de declaracions, en especial en una entrevista a la cadena CBS emesa en diverses parts durant la setmana passada, en la qual es va mostrar incoherent i semblava contradir les opinions del seu candidat a la presidència, John McCain.

Els dubtes inicials
Abans de la trobada, entre un 50 i un 60% dels nord-americans creien que la governadora d'Alaska no estava capacitada per ser presidenta, si això fos necessari.

Palin els ha respost aquesta matinada en destacar la seva experiència executiva com a governadora i alcaldessa. També ha remarcat que McCain l'ha escollit no només per això, sinó també per la seva "connexió amb el cor dels Estats Units", destacant que té un fill a l'Iraq i un altre "amb necessitats especials", ja que té síndrome de Down.

Biden, que va perdre la seva dona i un filla en un accident de trànsit en el qual van resultat ferits greument dos dels seus fills petits, li ha respost: "Jo sé què és criar un fill i no saber si arribarà a ser gran", ha dit, tractant de contenir les llàgrimes.

Tensió amb l'Iraq
El debat va tenir un dels seus moments més tensos quan es va parlar de l'Iraq, on els dos candidats hi tenen un fill destinat. Palin ha dit que el pla demòcrata "és agitar una bandera blanca" en el país i ha assenyalat que "John McCain sap com guanyar una guerra. L'ha patit", en referència a la seva participació en el conflicte al Vietnam, on va passar cinc anys i mig com a presoner de guerra.

Biden, per la seva banda,ha remarcat que "amb McCain no hi ha final a la vista per a la guerra".

Atacs contra McCain
Biden ha optat per no atacar directament Palin sinó dirigir els seus missatges i crítiques cap a McCain, el qual ha vinculat amb les polítiques "frustrades" del govern de George W. Bush en economia i en política exterior.

En un moment donat, Palin li ha recriminat amb un somriure: "No m'ho diguis de nou, Joe, apuntes de nou al passat, a l'administració de Bush".

Durant el debat, la governadora s'ha centrat en les posicions oficials de la seva campanya i en declaracions generals, mentre que Biden ha demostrat un coneixement més gran dels detalls del procés legislatiu i de política exterior.

Perdut entre dades
Però aquest també ha sigut un dels punts que han perjudicat el senador de Delaware, que entre tants números, noms i dades a vegades s'ha perdut en les seves respostes.

Palin ha evitat algunes respostes, especialment al principi del debat, quan s'ha mostrat més nerviosa i ha evitat mirar al seu contrincant, traient una i altra vegada el tema de l'energia, que coneix bé perquè va ser presidenta de la comissió de petroli d'Alaska.

"No respondré les preguntes de la forma que vostè i el moderador volen", ha dit en un moment del debat a Biden.

El seu contrincant, en canvi, ha incidit sobre les declaracions passades de McCain en favor d'eliminar regulacions de Wall Street, un dels orígens de l'actual crisi financera, segons la majoria dels experts.

El debat s'ha acabat amb una encaixada de mans entre els dos candidats.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.