Política

Barack Obama apel·la al somni americà i assegura que és el moment del canvi als Estats Units

Barack Obama ha acceptat la candidatura demòcrata a la presidència en l'última jornada de la convenció del partit en què ha apel·lat al somni americà assegurant que és el moment del canvi als Estat Units després de vuit anys de "polítiques fallides" dels republicans.

Obama s'ha mostrat molt crític amb el govern de George W. Bush i ha assegurat que John McCain és "més del mateix". "Estats Units és molt millor del que hem estat vivint aquests vuit anys. Som molt millor que tot això", ha afirmat.

"Amb vuit n'hi ha prou", ha assegurat el senador per Illinois en referència als vuit anys de mandat de Bush i davant les més de 75.000 persones que omplien l'estadi de Denver. "John McCain ha votat amb George Bush el 90 per cent de les vegades. Al senador McCain li agrada parlar de tenir criteri, però realment quin criteri té si pensa que George Bush ha estat encertat en el 90 per cent de les seves decisions", s'ha preguntat.

El senador -que fa quatre anys era una  figura desconeguda en la política nacional- ha recordat que la seva vida, la seva experiència, reflecteix allò que significa el somni americà, ja que ha sigut capaç de sortir endavant amb "sacrifici i treball".

"La creença de que podem aconseguir tot allò que ens proposem és allò que caracteritza aquest país. Però ara aquesta creença està en perill perquè estem en un moment en què estem en guerra, la nostra economia està agitada, i el somni americà està, de nou, sota amenaça", ha dit.

Així, ha recordar que molts nord-americans estan a l'atur o cobren menys, han perdut les seves cases i no poden omplir el dipòsit del cotxe o pagar l'educació dels seus fills.

"El govern no ha sigut el causant de tots aquests problemes, però el fracàs en afrontar-los si és culpa del govern fallit de George W.  Bush i de la política debilitada que es fa a Washington".

En la seva opinió, una de les diferències que separen els demòcrates dels republicans és la forma d'entendre el progrés. "Nosaltres ho medim per la quantitat de gent que té un treball que li permet pagar la hipoteca, o estalviar per l'educació dels seus fills. Nosaltres no ho medim pel número de multimilionaris que hi ha al nostre país o pels beneficis de les nostres corporacions", ha destacat.

No a Iraq
Durant el seu discurs i referint-se a la política exterior, un dels àmbits on els republicans més l'han criticat per la seva inexperiència, Obama ha recordat que es va oposar des de l'inici a la guerra de l'Iraq i ha anunciat que acabarà amb la presència militar en aquest país "de manera responsable". També ha assegurat que la política exterior de Bush ha malmès la posició dels EUA al món.

Obama ha repetit les promeses fetes durant la primàries, com reduir els impostes "per al 95% de la població" i no només per a les grans empreses; promoure l'energia alternativa per acabar amb la "dependència del petroli del Pròxim Orient"; estendre la cobertura sanitària per fer-la universal i millorar l'educació del país..

45 anys de 'I have a dream'
El seu discurs a l'estadi Invesco Field ha coincidit en el 45 aniversari del mític discurs I have a dream de Martin  Luther King.

Durant l'última jornada de la convenció demòcrata, s'han combinat discursos i música, amb la presència d'artistes com Stevie Wonder, Jennifer Hudson, Sheryl Crow i Michael McDonald.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.