Política

"Usarem totes les formes de resistència contra l'ocupant"

Fawzi Barhum, portaveu de Hamàs a la franja de Gaza

D es de Gaza, el portaveu de Hamàs Fawzi Barhum explica en entrevista telefònica amb l’AVUI la posició del moviment islamista palestí –que va prendre el control de la franja el 2007– davant la contundent ofensiva desencadenada dissabte per l’aviació israeliana.

Quina és la situació actual a Gaza?
Israel continua bombardejant i llançant míssils contra els palestins. Ataquen edificis del govern, mesquites, infraestructures. Aquesta és una veritable guerra contra els palestins a Gaza i contra Hamàs. La majoria dels morts són policies, però també hi ha dones i nens. I no hi ha prou recursos per als ferits perquè falta material i llits per hospitalitzar-los. Molts d’ells moriran. No hi ha prou cirurgians i anestèsia per als ferits. A Hamàs veiem el que ha passat a Gaza com una guerra. És una massacre, un assassinat massiu dels palestins, sota la supervisió dels EUA i d’Europa.

¿Diria que Hamàs va ser sorprès per Israel, tot i que fa temps que els israelians els estaven advertint?
No ens sorprèn el nostre enemic, sinó el profund silenci dels àrabs. Ens sorprèn Europa i ens sorprèn el suport ple dels EUA a aquests crims. Ens sorprèn que el món guardi silenci.

Quin és l’abast del cop a Hamàs i com els afecta?
Tenim dret a defensar-nos i a resistir l’ocupació. Mentre hi hagi ocupació i atacs sobre Gaza, tenim dret a continuar la nostra resistència, fins que declarem la victòria.

Què farà ara Hamàs?
Què podem fer? Ens ataquen amb míssils i ens hem de defensar. Utilitzarem totes les formes de resistència per posar fi a aquesta guerra, malgrat el silenci formal del món àrab, que no pren cap resolució per exigir que s’acabi el bloqueig. Fins ara han rebutjat obrir el pas fronterer entre Egipte i Israel per passar-hi ferits i introduir a Gaza mercaderies i medecines, combustible, aigua... Ens sorprèn aquesta posició àrab i que el món justifiqui aquests assassinats de palestins.

¿No deu ser que Egipte està molest amb Hamàs? Potser li retreu que llancés coets a Israel perquè sabien que això portaria a la situació actual...
No, no. La situació dels àrabs ara és molt feble perquè temen un càstig dels EUA, dels quals reben suport financer i polític. Per això els àrabs no fan res i permeten que els palestins siguin assassinats. Els àrabs temen els EUA i l’ocupació i li donen suport.

¿Hamàs té por d’Israel vist el seu canvi d’actitud?
Absolutament no. No tenim por. Els líders de Hamàs estan amb el poble per donar suport als palestins, a més de guiar la resistència perquè els palestins actuïn amb més determinació.

Què poden fer contra Israel?
Continuarem la nostra resistència. El nostre dret és defensar el nostre poble. Ens hem de rendir, potser? Per què el món exigeix a Hamàs que cessi la resistència i no exigeix que cessi el terrorisme contra Hamàs?

¿Creu que disparar coets Qassam a Israel va fer algun favor als palestins?
Què hem de fer? Amb tota la destrucció massiva que estan provocant... què hem de fer?

Els israelians diuen que l’atac d’ara és una resposta als coets...
No és cert. Aquesta guerra va ser planejada durant la calma [treva] entre els palestins i l’ocupació, amb la mediació d’Egipte. Ara només l’estan implementant.

¿Creu que aquesta situació portarà a la unitat entre Hamàs i l’Autoritat Palestina? O ja no els interessa?
Volem unitat i solidaritat, però ha de saber que el president Abbas ha volgut sempre desacreditar Hamàs i acabar amb el seu govern a Gaza. Volia ajudar l’ocupació amb la sufocació de Gaza. Abbas ha donat suport a tots els projectes israelians i nord-americans contra Hamàs i contra la democràcia palestina.

¿Pot ser que Hamàs dubti ara si li convé governar Gaza?
Abans que res hem de subratllar el que està passant aquests dies a Gaza. El que estem pensant ara és com ajudar el poble i com resistir l’ocupació, com assolir la unitat amb les faccions militars palestines per enfortir-nos. Al final , declararem la victòria i els israelians declararan la derrota, com ja va passar després de la guerra al Líban.

¿O sigui que no veu possibilitat d’una nova tahdia [calma] amb Israel?
No hi ha cap possibilitat d’una nova calma perquè els ocupants l’han violada i s’han dedicat a matar-nos.

Hi haurà pau algun dia entre Israel i Hamàs?
Nosaltres, Hamàs, des d’un principi ens neguem a creure en la pau amb l’ocupació perquè són els nostres enemics. Com podem reconèixer els nostres enemics?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.