Política

El partits del govern insten Montilla a rebutjar el model de finançament si no respecta l'Estatut

El president de la Generalitat, José Montilla, ha rebut aquest dimarts de mans de representants dels partits del govern el  document de revisió del Pacte d'Entesa, el full de ruta a partir del qual el tripartit vol afrontar el que queda de legislatura. En el text l'insten a mantenir-se ferm en la negociació, a no acceptar cap acord que no compleixi amb l'Estatut i a plantar-se en el Consell de Política Fiscal i Financera si l'oferta definitiva del govern espanyol no satisfà la part catalana.

Montilla ha rebut al seu despatx d'audiències al Palau de la Generalitat la presidenta del grup parlamentari del PSC, Manuela de Madre, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, i el coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles. A la reunió també hi han estat presents el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura.

Els quatre representants dels partits han lliurat el document al president de la Generalitat, que posteriorment ha presidit el consell de govern. Serà el mateix president qui, després del parèntesi de Setmana Santa, compareixerà davant dels mitjans de comunicació.

El document d'actualització del Pacte d'Entesa va ser rubricat el passat 8 d'abril per representants del tripartit al Parlament, després de setmanes de negociacions. Els tres partits van decidir revisar el pacte signat al novembre del 2006 amb l'objectiu d'introduir mesures per fer front a la crisi econòmica, però també per fixar posició sobre aspectes com el finançament, la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut o els traspassos pendents.

La revisió també fa referència a la resposta que hi hauria d'haver a una eventual sentència negativa del Constitucional sobre l'Estatut. Pel tripartit, "seria imprescindible donar una resposta unitària i clara". Pel que fa al finançament, el tripartit "es ratifica en la ferma defensa del model de finançament recollit a l'Estatut".

Pel que fa als traspassos, el document estableix que abans que acabi l'any haurien d'estar a punt els traspassos com el de beques, la gestió de Rodalies i la transferència dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell. També demanen que, en el mateix període, s'acordi el model de gestió de l'aeroport del Prat.

Així, el document situa la lluita contra la crisi com a "prioritat essencial" del govern. Entre altres mesures, apunten que els diners que vinguin del nou finançament es destinin a ampliar els plans de formació a persones aturades, l'impuls a plans locals anticrisi acordats amb els municipis o l'ampliació de la política de lloguer d'habitatges construïts i en construcció paralitzada. També plantegen establir una prestació incompatible amb el PIRMI amb forma de renda-formació durant el període de reciclatge de persones aturades que no tinguin subsidi d'atur.

Trobada amb Caamaño
D'altra banda, el president de la Generalitat es va reunir aquest dilluns a Madrid amb el ministre de Justícia, Francisco Caamaño. Una reunió que, segons fonts de Presidència, va tenir com a objectiu parlar sobre les reformes de l'àmbit de la justícia que estableix el nou Estatut, que segueix pendent de la sentència del Tribunal Constitucional (TC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.