Política

Caiguda en picat de la participació en les eleccions europees

Eleccions europees

Ni la dreta ni l’esquerra, l’abstenció tornarà a guanyar les eleccions europees el 7 de juny. I aquest cop podria arrasar, alarma un Eurobaròmetre que el Parlament Europeu presentarà avui: només el 34% dels electors europeus pensen anar a votar, un rècord històric que encara podria ser més greu a l’Estat espanyol, on la participació s’esfondraria fins al 27%. Si ni les pròpies previsions internes són esperançadores, amb un 53% dels enquestats dient que no tenen cap interès en aquests comicis, és que el problema podria ser molt greu.

No és que l’euroescepticisme sigui cap valor a l’alça, sinó un còctel de desconfiança, indiferència i desconeixement el que passarà factura: Només el 20% rebutja el procés de construcció europeu, mentre que sis de cada deu electors pensen que el seu vot no servirà per a res i no saben què fa l’Eurocambra ni, directament, quin dia se celebren els comicis. El 15% dels 27.218 europeus enquestats el gener i febrer passats ja han decidit que no aniran a votar, mentre que només el 34% té clar que participarà, un percentatge que ha empitjorat si es compara amb l’anterior sondeig, d’octubre i novembre, i que preveia una participació del 37%.

La confiança dels 375 milions d’europeus cridats a les urnes amb les institucions comunitàries s’ha ensorrat en els tres últims mesos: la de l’Eurocambra ha caigut sis punts, la de la Comissió Europea cinc i la del Banc Central Europeu nou, fins el 45%, el 42% i el 39%, respectivament. I mentrestant la preocupació per l’atur i la pèrdua de poder adquisitiu s’ha disparat deu i set punts i ja són el principal maldecap del 57% i el 52% dels europeus.

Estrasburg tem que això es tradueixi en una abstenció històrica que pot ser especialment crua en bastions euroescèptics com Polònia, la Gran Bretanya o la República Txeca, on només el 13%, el 22% i el 26% compten a anar a votar.

El cas espanyol
Espanya és el vuitè soci amb el pitjor registre i el tercer amb més enquestats que ja avancen que segur que es quedaran a casa, un 18% que només superen anglesos i polonesos. També preocupen les previsions per a Àustria, Portugal, Eslovàquia, Hongria i Itàlia, que per ara només tenen assegurada una participació d’entre el 21% i el 30%, tot i que l’Eurobaròmetre apunta que a mesura que s’accelera el debat electoral els percentatges podrien millorar. Bèlgica, on el vot és obligatori, és l’altra cara de la moneda, com Luxemburg, Dinamarca o Malta. 

El 65% dels lectors de l’AVUI votaran el 7 de juny, segons una enquesta que 5.681 persones han respost a la web del diari: el 25% s’abstindran i el 10% encara no saben què faran.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona