Política

Beneficis de 45 milions d'euros en 3 'pelotazos'

L'exdiputat del PSC, Luis Andrés García, Luigi, és, com a cervell de la trama, qui més diners ha obtingut, presumptament: almenys 8 milions d'euros

De les diligències que ha dictat el jutge Baltasar Garzón en la trama del cas Pretòria se'n desprenen les quantitats que alguns d'ells poden haver percebut. En total, sumen un pelotazo de 44.754.000 milions d'euros: 13 milions a Santa Coloma, 14 a Badalona i 17,7 a Sant Andreu de Llavaneres.

D'aquesta quantitat, l'exsecretàri de Presidència Lluís Prenafeta s'hauria embutxacat 637.590 euros. I l'exconseller d'Economia Macià Alavedra hauria guanyat, com a mínim, la mateixa quantitat, però es creu que en va rebre 300.000 més que estarien en comptes fora de l'Estat espanyol.

L'exdiputat del PSC, Luis Andrés García, Luigi, és, com a cervell de la trama, qui més diners ha obtingut, presumptament: almenys 8 milions d'euros.

Les tres operacions urbanístiques que descriu Garzón són l'anomenada operació Pallaresa, a Santa Coloma, l'operació Badalona i l'operació Niesma, a Llavaneres. Amb l'operació Pallaresa, iniciada el 2001, encara amb Manuela de Madre a l'alcaldia, la disminució de la superfície comercial i de la dedicada a habitatge protegit per augmentar la d'habitatge lliure -tot plegat en només 9 dies- va permetre al promotor un benefici molt més gran.

A Badalona el negoci es va fer entre el 2002 i el 2004 amb un solar al costat del port esportiu. I a Sant Andreu, entre el 2003 i el 2007, amb l'anterior govern de PP i PSC, es van comprar uns terrenys que amb la modificació del pla es van revaloritzar.

Més operacions sospitoses
Amb tot, en el cas de Santa Coloma, Garzón investiga altres operacions en què també hi hauria irregularitats: el projecte de pàrquing del Fondo, Moraguas y Banus, Mercat del Fondo, la CIBA, doctor Ferran i les guarderies, que s'adjudiquen abans de la publicació oficial. I en el cas de Prenafeta i Alavedra, hi ha en el punt de mira "un edifici per a la Generalitat i una promoció a Cerdanyola".

Però, a més, en la interlocutòria Garzón cita noms que fan pensar en possibles noves detencions o imputacions: Juan Felipe Ruiz (conseller delegat de Marina Badalona i contacte de Luigi), Manuel Varela, Francisco Alejandro Pretus, Wenceslao Manzanares (cunyat de Luigi) i el gerent de l'Institut Català del Sòl Emili Mas.

Carrillo nega les acusacions

Per altra banda, l'empresari Manuel Carrillo, a qui el jutge de l'Audiència Nacional ha imposat una fiança de 100.000 euros i ha acusat d'un delicte de suborn en l'anomenada operació Pretòria, ha negat les imputacions que el magistrat li ha fet en l'acte notificat ahir a la nit.

Segons Garzón, Carrillo, conseller delegat de l'empresa de neteja Limasa Mediterránea, hauria lliurat a l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, 6.481 euros en metàl·lic i 12.000 euros més en esponsorització d'activitats municipals a canvi de la pròrroga del contracte de neteja.

L'advocat de Carrillo, Javier Espiga, ha assegurat que el seu client "nega els fets que se li imputen" i ha afegit que "Limasa és una empresa que únicament es dedica a la neteja d'edificis i locals i mai no ha realitzat o participat en activitats urbanístiques".
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona