Política

Els cinc polítics del cas Pretòria, a la presó

Bartomeu Muñoz, Luis García 'Luigi', Macià Alavedra, Lluís Prenafeta i Manuel Dobarco, empresonats preventivament pel cas Pretòria. El gerent de serveis de Santa Coloma evita l'empresonament malgrat la petició del fiscal. Els tres empresaris implicats també surten amb una fiança

Per llegir la interlocutòria de Garzón, cliqueu aquí

Cinc de nou. Tots els implicats en el cas Pretòria que fan o han fet política institucional, actualment o en el passat, han anat a parar a la presó provisional per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón.

Són dos membres clau de l'estructura de l'Ajuntament de Santa Coloma –l'alcalde socialista, Bartomeu Muñoz, i el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco–, dos exalts càrrecs de l'administració Pujol –l'exconseller Macià Alavedra i l'exsecretari general de Presidència Lluís Prenafeta– i un exdiputat i exmilitant del PSC, expulsat del partit per un conflicte urbanístic anterior del qual va resultar exculpat judicialment, el ja famós Luis García, conegut com Luigi i que encarna la figura de l'aconseguidor comissionista que lligaria tots els caps del teixit, encara desdibuixat, de la trama.

Només el director gerent de Serveis de l'Ajuntament colomenc, Pascual Vela –amb un perfil més tècnic i menys polític tot i ser militant del PSC– s'escapa de la presó demanada pel fiscal, amb una fiança de 25.000 euros fixada aquest divendres a la nit pel magistrat.

Vela és l'única variació respecte de les previsions, marcades per la petició de la fiscalia. En canvi, ja es preveia que els tres empresaris imputats pel mateix afer, per als quals el fiscal no demanava presó incondicional, esquivarien l'empresonament. La previsió s'ha confirmat amb tres ordres de llibertat sota fiança: mig milió d'euros en el cas dels responsables de les immobiliàries Proinsa i Espais, Josep Singla i Lluís Casamitjana respectivament, i 100.000 euros per al madrileny Manuel Carrillo, amo d'una empresa de neteja que té contractes a Catalunya, en concret a Santa Coloma de Gramenet.

Ara s'obre un període durant el qual s'ha d'anar clarificant el paper de cada imputat en la trama i, fins i tot, concretar si la trama és sòlida o si en realitat es tracta d'un arbre amb diverses branques en què, possiblement, l'únic nexe és el que se'n considera el cervell, Luigi.

També s'obre la cursa dels advocats per aconseguir, mitjançant recursos, que els empresonats surtin en llibertat provisional, cosa que poden aconseguir en unes setmanes, quan es consideri que totes les proves estan protegides i que ja no poden destruir-les i perjudicar la investigació, que pot durar anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona