Política

El govern Cameron s’aplica les tisores

Els ministres britànics s’estrenen abaixant-se els sous un 5% en un anunci simbòlic de temps d’estretors

Primera reunió del nou govern britànic i primera mala notícia per als 24 ministres de David Cameron, dels quals 19 són conservadors i cinc liberaldemòcrates. Ahir, immediatament després de donar la benvinguda al seu equip, el premier conservador els va anunciar el que a partir d’ara serà pràctica habitual als comptes públics de la Corona. Tots els ministres, inclòs el mateix Cameron, han vist reduït el seu salari un 5% respecte al que cobraven els integrants de l’executiu laborista.

Així, Cameron cobrarà 8.724 euros menys a l’any del que cobrava Gordon Brown i en total rebrà 165.773 euros. Els ministres rebran 156.542 euros i els viceministres 104.141 euros.

Qualificada per uns de populista, la mesura és també, sens dubte, simbòlica dels temps d’estretors que han de venir. Pel que fa a l’impacte sobre el Tresor, però, no gaire. L’estalvi al llarg dels cinc anys que es preveu que s’allargui la legislatura si el matrimoni de conveniència que han signat uns i altres no es trenca abans serà de només 3,4 milions d’euros.

Només el dèficit previst per a aquest any fiscal 2010-11 és de 189.000 milions d’euros. Durant aquest primer any, la coalició governant s’ha compromès a retallar la despesa pública en, com a mínim, 7.000 milions d’euros i a trobar partides en què estalviar sense que això afecti directament els serveis: és el que anomenen despesa eficient.

Entre els anuncis que hi va haver ahir durant la primera sessió del govern, els comentaris sobre la reunió del Comitè de Seguretat Nacional, que s’havia trobat per primera vegada la tarda anterior, i durant la qual el tema prioritari va ser la guerra a l’Afganistan, i la confirmació que hi haurà un pressupost d’emergència en 50 dies. El nou responsable d’Economia, George Osborne, de 38 anys, el més jove en 180 anys, tindrà la responsabilitat de presentar-lo a la Cambra dels Comuns (Parlament) i d’aplicar arreu del país les tisores que ahir Cameron va ensenyar, simbòlicament, al seu govern.

El ministre d’Exteriors, William Hague, va apuntar igualment el seu primer viatge, avui mateix, cap a Washington, on s’entrevistarà amb la secretària d’Estat, Hillary Clinton: en l’agenda, l’Afganistan i l’Iran.

Evitar o amagar disputes
Una altra qüestió abordada va ser la relació entre els dos socis de la coalició de govern i com evitar que possibles disputes internes s’arribin a fer públiques. A Cameron i el seu adjunt i líder liberal, Nick Clegg, els preocupa, atesa l’agressivitat de la premsa al Regne Unit. Per evitar friccions o mantenir-les sota control i sempre darrere de les portes de Downing Street, Cameron i Clegg presidiran una comissió que haurà d’apagar els incendis abans que el fum sigui massa evident.

La reunió del govern tindrà lloc cada dimarts, a les nou del matí, i no s’haurà d’allargar mai més d’una hora o d’una hora i mitja. Ahir, poc després que haguessin passat setanta minuts, els ministres sortien per la porta del 10 en direcció cap a Whitehall, a incorporar-se als seus despatxos, abans de dirigir-se tots cap al Palau de Buckingham a saludar la reina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.