Política

El TC afronta l'últim intent de treure la sentència abans de les eleccions

El nou text de Casas "s'assemblarà" als de Pérez Vera. L'últim esborrany presentat per aquesta anul·lava una quinzena d'articles de l'Estatut i condicionava la constitucionalitat d'una altra vintena a la interpretació

El Tribunal Constitucional farà dijous que ve un últim intent per dictar sentència sobre el recurs interposat fa gairebé quatre anys pel PP contra l'Estatut de Catalunya abans de les eleccions que se celebraran la tardor que ve.

Quan semblava que el tribunal es donava per vençut, després que primer el sector progressista i després el conservador s'hagin mostrat incapaços de concitar el mínim consens suficient per tirar endavant la sentència, la presidenta del Constitucional, María Emilia Casas, va decidir el 19 de maig passat assumir la tasca de redactar un nou text i fer un últim intent.

Per a això ha convocat al ple a una reunió el dia 10 que ve en què sotmetrà un setè esborrany de sentència a la consideració dels seus companys, que ja han rebutjat tant els cinc elaborats per la progressista Elisa Pérez Vera com el que el mes passat els va presentar el conservador Guillermo Jiménez.

Segons fonts jurídiques, el text de Casas "s'assemblarà" als de Pérez Vera, als quals sempre va donar el seu suport. L'últim esborrany presentat per aquesta anul·lava una quinzena d'articles de l'Estatut i condicionava la constitucionalitat d'una altra vintena a la interpretació.

Aquest text no es va convertir en sentència perquè finalment no va aconseguir sumar el suport del magistrat Manuel Aragón als de Pérez Vera, Casas, Pascual Sala i Eugeni Gay.

Aragón, nomenat a proposta del govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero i adscrit al sector progressista, no va transigir amb el tractament donat a alguns dels punts més polèmics de l'Estatut, com els referits a la inclusió del terme "nació" en el preàmbul i a la regulació dels anomenats "símbols nacionals".

En les últimes dues setmanes, Casas ha treballat per "suavitzar" els aspectes més sensibles del text estatutari i atraure's així els vots d'almenys dos magistrats, que permetrien tirar endavant la sentència per una majoria de 6 a 4.

Per a les fonts consultades, no obstant això, el fet més probable és que el setè esborrany corri la mateixa sort que els sis anteriors i que la pròpia Casas decideixi no sotmetre'l a votació si constata que no reuneix els suports necessaris per tirar endavant.

La presidenta està decidida a que hi hagi sentència abans de l'estiu i ja té pensada una alternativa per a aquest cas: procedir a votar la resolució "per blocs", ja sigui capítol a capítol o article per article, una possibilitat sobre la que ja ha sondejat els seus companys sense trobar l'oposició de cap d'ells.

Les fonts consultades admeten que una sentència aprovada en aquestes condicions perdria coherència interna -ja que podria incloure parts aprovades per majories de diferents sensibilitats-, però reconeixen també que, ara per ara, sembla l'única sortida que li queda al Constitucional si vol tancar el capítol de l'Estatut.

A la pressió que suposa tant el temps que els recursos porten en el tribunal com la proximitat de les eleccions catalanes s'ha sumat, a més, la decisió del Senat de reactivar el procés de renovació del Constitucional per designar als quatre magistrats -entre ells la pròpia Casas- els mandats de la qual van finalitzar al desembre de 2007.

El tribunal té en el seu poder des de dimecres passat una carta signada pel president de la Cambra Alta, Javier Rojo, en què se li comunica que s'han iniciat els tràmits per a la seva renovació.

I encara que la missiva no suggereix que això signifiqui que el Constitucional hagi d'abstenir-se de resoldre l'Estatut fins que arribin els seus nous membres, alguns partits, com CiU o el PSC, ja han manifestat públicament que no és el moment de dictar sentència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.