Política

L'Estat vol suspendre el referèndum d'Arenys

L'Advocacia de l'Estat ha presentat un recurs en un jutjat de Barcelona per demanar la prohibició del suport de l'Ajuntament a la consulta. C's se n'atribueix el mèrit

Els advocats de l'Estat han presentat un recurs davant d'un jutjat de Barcelona contra la consulta d'autodeterminació de Catalunya que es preveu celebrar a Arenys de Munt el proper 13 de setembre. Concretament, l'Advocacia estatal reclama que s'anul·li l'acord del pel del 4 de juny que va donar suport a la votació i va cedir una sala de l'Ajuntament per posar les urnes.

Segons fonts judicials, l'Estat considera que la consulta vulnera la llei de bases del règim local, que regula el funcionament dels ajuntaments.

El recurs ja ha estat admès a tràmit pel jutjat contenciós administratiu número 14 de la capital catalana.

Segons un comunicat emès per Ciutadans, ells han estat l'únic partit polític que "s'ha mobilitzat" per evitar el referèndum "il·legal" a Arenys de Munt. Unes hores després que saltés la notícia sobre el recurs presentat per l'Estat, el secretari general adjunt del PP de Catalunya, Jordi Cornet, ha demanat la prohibició de la consulta a través d'un comunicat.

C's també lamenta que el PSOE i el PP no hagin fet res per evitar una consulta que segons ells hagués generat "una cascada" de referèndums als ajuntaments governats "per nacionalistes catalans". Per Albert Rivera, president de C's, és trist que partits com el PP de Catalunya no hagin actuat de la mateixa manera que ells i estiguin més preocupats de les aliances postelectorals que no pas "per defensar els interessos dels votants del PP".

A Arenys governa la formació Arenys de Munt 2000 –de l'Entesa Catalana de Progrés, coalitzada amb ICV-EUiA– al costat de CiU i els socialistes.

La consulta la va proposar el Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació, i va ser recolzada al ple del municipi per tots els grups excepte el PSC. L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha recordat que la iniciativa de la consulta popular no és responsabilitat de l'Ajuntament, que l'únic que fa és donar suport a la convocatòria, facilitant la infraestructura necessària -la votació es farà a la sala municipal situada als baixos del mateix ajuntament- com faria amb "qualsevol altre entitat del poble".

Móra ha remarcat que forma part de la comissió organitzadora de l'acte "a títol personal", com també ho fan d'altres regidors del municipi. Per l'alcalde, amb aquest recurs queda clar que l'Estat "té por que se celebri la consulta perquè hi ha molts interessos darrere" i ha avisat que si la consulta s'arriba a suspendre "tindrà conseqüències molt serioses".

La celebració de la consulta coincideix amb una manifestació convocada per Falange, que ha provocat la mobilització del partit ultra a nivell de tot l'Estat. A més, hi ha diversos grups independentistes, com Maulets, que han anunciat també la seva presència a Arenys de Munt per donar suport a la iniciativa. La presència d'independentistes i feixistes fa témer enfrontaments a la població, cosa que ha motivat l'ajuntament a instar la conselleria d'Interior a que canviï la data de la manifestació ultra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.