Política

El 70% dels vigatans que creuen que la ciutat anirà a pitjor en culpen la immigració

Les dades del segon baròmetre de Vic, recollides abans de la polèmica, indiquen que CiU pujaria gairebé un 4% i que PxC baixaria un 1%

El segon baròmetre encarregat per l'Ajuntament de Vic ha revelat aquest dimecres que el 69,5% del ciutadans que creuen que la ciutat anirà a pitjor en el futur ho atribueixen a la immigració, per davant de la taxa d'atur (27,1%) o la inseguretat (10,1%), una percepció que és molt similar a la registrada l'any passat en el mateix col·lectiu.  

D'altra banda, el percentatge dels qui consideren la immigració com a principal problema és del 18%. Del global de la ciutadania, més de la meitat de vigatans considera que la convivència és bona o molt bona, mentre que el 27% dels enquestats la valoren com dolenta o molt dolenta. En aquest sentit, el col·lectiu d'entre 35 i 44 anys són els que l'etiqueten més positivament, en un 54,5%. En canvi, els més joves són, en un 32,4%, els que la valoren més negativament.

Segons altres dades de l'estudi, els que millor valoren la convivència a Vic són els nascuts fora d'Europa, els ciutadans que fa menys de cinc anys que viuen a la ciutat, els que tenen la dreta com a eix ideològic i els votants d'ICV. En canvi, etiqueten la convivència com a dolenta els residents al nucli de la Guixa i els votants d'ERC.

L'estudi s'ha fet mitjançant 800 enquestes –presencials i telefòniques– efectuades el mes de novembre, abans que l'Ajuntament de Vic anunciés la seva intenció de limitar l'empadronament a estrangers en situació irregular, i és el primer any en que s'ha preguntat sobre la convivència.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, Xavier Solà, ha admès que la convivència i els corrents migratoris són aspectes que "preocupen a la ciutadania" i que, si l'enquesta s'hagués fet després de la polèmica suscitada per la mesura anunciada per Vic, els resultats haurien pogut ser diferents.

Anglada i Vila d'Abadal
Pel que fa a l'apartat polític, el líder de la PxC, Josep Anglada, i l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, empaten i són coneguts per un 80% dels enquestats. Anglada baixa, respecte el 2009, un 10% en popularitat i Vila d'Abadal cau un 4%. Pel que fa a la valoració, Vila d'Abadal és el més ben valorat amb una nota de 5,76, mentre que Anglada és el pitjor valorat de tots els líders vigatans, amb un 2,89.

Pel que fa a la intenció de vot en les properes eleccions, només augmenten, respecte l'any passat, aquells que diuen que no votaran –passen de l'11,9% al 21%– , fet que pot venir condicionat perquè el percentatge d'enquestats s'ha fet seguint el percentatges de col·lectius del padró, de manera que s'han entrevistat ciutadans que no saben si tindran dret a vot en els propers comicis.

Alhora de transportar les respostes dels enquestats en percentatge de vots, CiU augmentaria en un 3,8% respecte el 2008 i tindria el 33,3% dels sufragis. El PSC també augmentaria en un 3% i tindria el 17.2% dels vot i ERC, el tercer component del govern tripartit, tindria un 12.6% de vots que equival a un 0,3% més de vots respecte la intenció de l'any passat.

Pel que fa als grups de l'oposició, PxC, principal grup, baixaria un 1% i tindria el 4,4% dels vots, la CUP recularia 3 punts i tindria un 5,3% dels vots i ICV baixaria molt lleugerament amb un 6% dels sufragis. L'enquesta contempla que un 0,6% dels enquestats votaria ara a Reagrupament i un 1,6% ho faria pel PP, partit que actualment no té representació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona