Societat

Vic, el Vendrell, Salt...

Vic va obrir un debat sobre la gestió de la immigració vetant l'empadronament dels sensepapers i al Vendrell hi va haver els enfrontaments més recents. Els immigrants de Salt ajornen la manifestació

Vic, padró, immigració. L'any va començar amb un debat escalfat sobre la immigració obert per l'alcalde d'un municipi amb un 25% de població nascuda a l'estranger que porta anys tenint bona fama per saber aplicar polítiques d'integració a l'escola, amb un alt índex d'assistència a les classes de català per a adults i un potent teixit social que reivindica el seu paper com a eina de cohesió.

Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) considerava que com a alcalde de Vic (Osona) tenia tot el dret de tancar l'accés al padró als veïns del municipi que no tenen papers. Van ser dies i dies de declaracions i contradeclaracions amb la capital osonenca convertida en focus mediàtic. La qüestió de fons era la falta de recursos que tenen els municipis per gestionar els alts percentatges de població immigrant, però la força de la llei va obligar Vila d'Abadal a fer marxa enrere i a hores d'ara tothom que viu a Vic, hagi nascut on hagi nascut, s'hi pot empadronar.

El debat que va obrir Vic, però, no té gaire a veure amb el del Vendrell (Baix Penedès) i Salt (Gironès). Són tres municipis amb molta població immigrant, això sí. A Vic -un Ajuntament governat per CiU, PSC i ERC, amb quatre regidors de la Plataforma per Catalunya (PxC) a l'oposició- s'ha d'entendre més aviat com un posicionament polític de partits que volen fer visible que són capaços d'aplicar el que es coneix com a "mà dura" amb la immigració. Al Vendrell s'hi ha viscut una batalla campal entre Mossos i veïns d'origen magribí. A Salt, les batalles han estat entre immigrants i autòctons.

Al Vendrell, el barri de Pisos Planes és un dels punts calents de la ciutat. La zona, molt degradada, constitueix el principal nucli de població magribina del municipi, i una batalla campal amb els Mossos ha tensat l'ambient de convivència els últims dies. El municipi té un 17% de població immigrant, i la PxC, ben atenta a qualsevol espurna de conflictivitat social és, amb quatre regidors, la tercera força del consistori.

Una espurna com una identificació dels Mossos que provoca les queixes de joves magribins. L'Associació Cultural Àrab del Vendrell ha donat suport a l'actuació policial. L'equip de govern -format per CiU en minoria- s'ha proposat reduir el risc d'enfrontament social, i dimecres va obtenir el suport de PSC i PP al plenari per aplicar un nou pla per fomentar la convivència i la integració dels immigrants. A Tarragona, al barri de Campclar, un grup de magribins també ha presentat denúncia per l'expeditivitat dels mossos en una operació antidroga.

El tercer cas, per ordre cronològic, ha estat el cas Salt. L'augment de robatoris amb violència i força, tant al carrer com en pisos, han creat una sensació d'inseguretat entre els veïns. Ha estat una setmana amb els nervis a flor de pell i dijous i divendres, ja amb els mitjans atents per fer la fotografia, autòctons i immigrants van passar dels insults a les agressions físiques.

El 43% dels veïns de Salt són immigrants. Hi ha problemes d'habitatge, d'atur i de delinqüents multireincidents. Dels vuit multireincidents que té comptabilitzats la policia a les comarques gironines, cinc resideixen a Salt. Se sospita que Gent de Salt, similar a la PxC, podria ser darrere d'alguns incidents. De moment, els col·lectius immigrants van decidir ahir comptar fins a deu i ajornar la manifestació prevista per dilluns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.