Societat

L'Estat obliga Vic a empadronar els immigrants sense papers

Els ministeris de l'Interior i Justícia conclouen en un informe que el passaport sense visat és vàlid. El document afirma que la norma del padró no depèn de la llei d'estrangeria. CiU, PSC i ERC confien que Vic acatarà el dictamen

Per si algú en tenia algun dubte, l’Advocacia General de l’Estat considera que els ajuntaments tenen l’obligació d’empadronar tothom que viu al municipi, encara que estiguin en situació irregular. Tres dies ha tardat l’Estat espanyol a contestar a l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal. Això vol dir que la capital d’Osona haurà de fer marxa enrere en les seves intencions d’endurir les condicions d’inscripció al padró per excloure’n els estrangers de fora de la Unió Europea que presentin un passaport sense visat.

“Els municipis ens hem de posar d’acord i utilitzar uns mateixos criteris per empadronar que siguin transparents”, es va limitar a manifestar l’alcalde un cop coneguda la resposta dels ministeris de l’Interior i de Justícia.

Els advocats de l’Estat van enviar ahir a la tarda a la Delegació del govern central a Catalunya l’informe que dilluns havia sol·licitat l’equip de govern de Vic –que formen CiU, PSC i ERC– i conclou que “la inscripció dels estrangers en el padró municipal procedeix amb independència que tinguin o no residència legal en territori espanyol”. Això significa, per tant, que “no es pot denegar la inscripció amb el pretext que no resideix legalment a Espanya”. “S’ha de considerar com a vàlid i suficient un passaport, tot i que no compti amb el preceptiu visat”, conclou el text.

Si al matí una seixantena de càrrecs electes de CiU van anar fins a Vic i es van voler fer la foto per fer evident el seu suport a Vila d’Abadal per “obrir el debat” sobre l’empadronament i la immigració, cap a les vuit del vespre l’alcalde va rebre l’informe de deu fulls firmat pels serveis jurídics de l’Estat.

El text assenyala que el Tribunal Constitucional ha establert que la normativa en matèria de padró no és la llei d’estangeria, sinó la de règim local. Recorda que “tota persona que viu a l’Estat està obligada a empadronar-se”. Pel que fa als documents necessaris, es remarca que cal el número d’identificació d’estranger (NIE), però que si algú no el té, val “el número de passaport en vigor expedit per les autoritats del país de procedència”.

Portaveus del PSC i ERC, amb regidors al govern de Vic, es van mostrar convençuts que l’Ajuntament recularà i seguirà empadronant sensepapers. També des de CiU, el diputat Carles Campuzano va admetre que “era previsible” la resposta de l’Estat. “Ara cal que siguem capaços de trobar solucions a la immigració irregular”, va plantejar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona