Política

Karadzic compareix per primera vegada davant del TPI

La fiscalia proposa que presenti les seves al·legacions inicials, amb la possibilitat de completar-les després

L'antic president serbobosnià Radovan Karadzic ha comparegut aquest dimarts per primera vegada davant del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPI), que el jutja des de la setmana passada per onze càrrecs de crims de guerra presumptament perpetrats durant la guerra de Bòsnia (1992-95). Amb això, Karadzic ha interromput, tot i que sigui temporalment, el boicot que havia mantingut fins ara.

Karadzic, de 64 anys, es representa a si mateix en el judici i ha tornat a argumentar que necessita deu mesos més per preparar la seva defensa pels onze càrrecs que se li imputen, entre els quals n'hi ha dos per genocidi en relació amb la massacre de Srebrenica i altres atrocitats, que ell nega.

"Mai he desitjat boicotejar aquest judici, que és massa important per a mi (...) perquè és l'última oportunitat d'explicar la veritat", ha començat dient Karadzic quan el jutge li ha preguntat si demà es presentarà al judici. "No puc participar en un judici on no es respecten els meus drets fonamentals", ha continuat l'acusat, que manté que no ha tingut temps de llegir les més d'un milió de pàgines que li ha lliurat la fiscalia.

Per la seva banda, la fiscalia ha proposat que Karadzic presenti les seves al·legacions inicials, amb la possibilitat de completar -les en un futur. També ha sol·licitat a l'acusat que expliqui "per què" no està en posició d'exposar les seves al·legacions inicials.

El jutge O-Gon Kwon ha recordat a Karadzic que és "una qüestió de la Càmera i no de l'acusat decidir si hi ha hagut prou temps de preparació" del cas. Pot ser que els jutges prenguin avui mesures després d'escoltar les parts o que es prenguin uns dies per deliberar abans de decidir què fer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona