Política

Zapatero diu que la pujada d'impostos serà "moderada" i que quedarà per sota de l'1,5% del PIB

Diu que l'economia tardarà un temps "considerable" a digerir les conseqüències de la crisi. El president espanyol compareix al Congrés per donar explicacions sobre les mesures anticrisi

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que l'augment d'impostos serà "moderat"; quedarà per sota de l'1,5% del PIB per al conjunt de les administracions públiques, "molt per sota", segons ha dit, de la mitjana europea.
Zapatero ha recordat que la renovació del model productiu requereix la "col·laboració" dels ajuntaments i les comunitats autònomes, i per aquest motiu convocarà una conferència de presidents l'última setmana d'octubre.

El dirigent espanyol també ha assegurat que els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2010 seran "els més austers dels últims anys" i eliminaran les despeses que no siguin "estrictament prioritàries" per combatre la crisi.

Zapatero ha explicat que, després de la pujada d'impostos, la pressió fiscal seguirà sent inferior a la registrada l'any 2004, tot i les difícils circumstàncies i les millores a l'Estat de benestar introduïdes els últims anys.

Així, l'increment d'impostos, segons Zapatero, suposarà una contribució a la reducció del dèficit i garantirà una capacitat recaptatòria suficient per atendre les necessitats de protecció social i de la inversió en infraestructures. Al mateix temps, ha indicat que es preveuran incentius fiscals a les noves activitats de l'economia sostenible.

Zapatero ha reiterat que no hi haurà modificació de les rendes del treball i ha assegurat que les pujades es guiaran, "com no pot ser d'una altra manera", pels criteris d'eficiència i equitat fiscal, tot i que ha assenyalat que la seva concreció es produirà durant la presentació de la llei de pressupostos del 2010.

Pressupostos "austers"

El cap de l'executiu estatal ha avançat que els pròxims pressupostos seran "els més austers dels últims anys", tot i que garantiran la protecció social, fet que significa mantenir els compromisos en matèria de pensions mínimes, subsidis d'atur o dependència. En particular, les pensions de manera general mantindran el seu poder adquisitiu i les pensions mínimes "el milloraran clarament".

Segons Zapatero, el compliment d'aquesta prioritat i d'altres exigirà una contracció a la resta de partides de despesa, fet que suposarà una reducció en la despesa mitjana dels ministeris del 6%, que afectarà, sobretot, les despeses corrents, la contenció de les retribucions i la "restricció radical" de l'oferta pública d'ocupació.

L'economia trigarà a recuperar-se

A l'inici de la seva compareixença al Congrés dels Diputats, Zapatero ha advertit que l'economia tardarà a digerir les conseqüències d'aquesta crisi, que només se superarà, segons ha dit, quan la recuperació sigui un fet i es torni a crear ocupació de forma estable. El president espanyol ha lligat la recuperació econòmica a "la mobilització del sector immobiliari".

Durant el debat al Congrés sobre la situació econòmica, Zapatero ha reiterat que existeixen "indicis" que "el pitjor moment de la crisi" ja ha passat, però ha admès que l'Estat espanyol segueix immers en una crisi "intensa", que només es podrà donar per superada quan es torni a crear ocupació de forma "estable".

Segons Zapatero, la millora d'alguns indicadors econòmics no significa "en absolut que la recuperació econòmica ja sigui aquí o que s'hagi de materialitzar amb rapidesa" i, per això, s'ha compromès a mantenir els estímuls fiscals contracíclics, continuar amb les reformes del mercat financer i garantir la protecció social (mantenir les pensions mínimes), amb l'objectiu que ningú quedi "despenjat".

El cap de l'executiu espanyol, que ha situat "l'epicentre" de la crisi entre l'últim trimestre del 2008 i el primer del 2009, ha indicat que el canvi de tendència observat en el segon trimestre d'aquest any, amb caiguda inferior del PIB en la taxa intertrimestral, està sent "igualment refrendat" en el tercer trimestre i, per demostrar-ho, ha citat alguns indicadors, com la millora del clima econòmic, de les matriculacions de turismes i la demanda d'energia elèctrica.

En matèria d'ocupació ha afirmat que, malgrat que tant les xifres de l'atur com de l'afiliació a la Seguretat Social segueixen sent encara "molt preocupants", comença a observar-se "un deteriorament més baix".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.