Política

El govern tailandès i el cap dels camises vermelles negociaran una solució

Els seguidors del líder de l'oposició, Thaksin Shinawatra, es manifesten cada dia des de fa dues setmanes. Demanen la convocatòria de noves eleccions i el retorn de l'excap del govern derrocat el 2006

El govern de Tailàndia i els caps dels camises vermelles, com es coneix als seguidors de l'exprimer ministre Thaksin Shinawatra, han acordat aquest diumenge seure a negociar una solució per acabar amb les manifestacions que es repeteixen a diari a Bangkok des de fa dues setmanes.

El primer ministre tailandès, Abhsit Vejjajiva, del Partit Demòcrata, presidirà les converses que seran transmeses en directe per la televisió estatal aquest mateix diumenge.

Els camises vermelles, que busquen la celebració d'eleccions anticipades, es comprometen per la seva banda a no manifestar-se en el lloc de la reunió ni en cap altre lloc de la ciutat que pugui causar una atmosfera de tensió.

El secretari general de l'oficina del primer ministre, Korbsak Sabhavasu, ha discutit els termes de la reunió amb els líders del Front Unit per la Democràcia i contra la Dictadura, la plataforma cívica els membres de la qual es distingeixen per les camises vermelles i que organitza les manifestacions.

El nombre d'opositors que segueix la protesta a Bangkok oscil·la entre els 10.000 i els 20.000 de dilluns a divendres, xifra que queda superada els caps de setmana. Prop de 80.000 manifestants, prop del rècord de 100.000 aconseguits el 14 de març passat, van recórrer aquest dissabte diverses zones de la capital per augmentar la pressió sobre el govern, a qui qualifiquen de titella de l'exèrcit.

La jornada va transcórrer sense incidents violents i amb la retirada dels soldats de diversos punts de la capital on havien estat desplegats amb anterioritat.

Ja a la nit, dos soldats i cinc civils van resultar ferits per la metralla d'una granada que va ser llançada davant la porta principal de les instal·lacions del Canal 5 de la televisió estatal. Hores més tard, quatre persones més van patir ferides en explotar un artefacte similar en un dels accessos a la seu del canal estatal de televisió NBT. Més tard, una altra granada contra una caserna va ferir quatre soldats més.

A causa d'aquests atacs, el viceprimer ministre de la seguretat ha assegurat que el govern estudi declarar l'estat d'excepció en determinades zones de la ciutat.

Tailàndia està immersa en una greu crisi des del cop d'Estat que va deposar l'any 2006 al multimilionari Shinawatra, un expolicia que va aconseguir el suport de les classes populars amb polítiques sanitàries i socials.

La majoria dels camises vermelles i les classes més humils del nord i nord-est del país idolatren el líder de l'oposició i consideren Vejjajiva un "home de palla" de l'elit i l'exèrcit. Shinawatra viu a l'exili i va ser condemnat l'any 2008 a dos anys de presó per un delicte de corrupció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.