Política

Brown, enfonsat en les enquestes, demana perdó per l’afer de les despeses

L’escàndol dels cobraments dels parlamentaris britànics també esquitxa dirigents de l’oposició

Gordon Brown va demanar ahir disculpes “en nom de tots els polítics, en nom de tots els partits” per l’escàndol del cobrament de les despeses pels parlamentaris, afer que està provocant un terratrèmol a la vida política britànica des de la setmana passada. En la seva declaració, durant un acte en un col·legi professional d’infermeres, Brown va dir: “Hem de mostrar que allà on s’han comès errors, i aquests s’han descobert, s’han de corregir i s’ha de fer immediatament”.

El reconeixement del premier dels “errors” comesos pels diputats de Westminster es produïa unes hores després que el líder de l’oposició, el conservador David Cameron, conegués, a través d’informacions que publicava ahir el Daily Telegraph, que alguns membres del govern tory a l’ombra també estan inclosos en la llista de representants amb comportament abusius que el diari denuncia des de divendres.

Enmig d’aquest escàndol, diumenge es van conèixer les enquestes més recents de cara a les eleccions europees i les locals que tindran lloc el 4 de juny. Si les tendències es confirmen, els resultats per als laboristes podrien ser els pitjors des de 1979.

Menjar per a gossos i jardí
Fins ara, les revelacions del conservador Telegraph només havien afectat els laboristes, els nacionalistes escocesos i els republicans del Sinn Féin. Ahir, però, els tories també rebien pel cobrament de factures que incloïen menjar per a gossos, més de 8.000 euros en jardineria, 112 euros per sufragar la feina de substitució de 25 bombetes, o 2.200 euros pel canvi d’una canonada a sota d’una pista de tenis.

En aquest context, Cameron va afirmar que vol que “els diputats conservadors, així com els dels altres partits, expliquin què van reclamar i per què i, si hi ha hagut errors”, que ho admetin. “El sistema era erroni, hi hem pres part… No n’hi ha prou a dir que hem seguit les regles. Necessitem un profund reconeixement que sentim el que ha passat, i que cal canviar-ho”.

El Telegraph assegurava que les peticions de reemborsament de despeses presentades per Cameron són de les més “senzilles” de l’oposició, i esvaïa dubtes sobre la seva implicació en l’afer, que no seria greu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.