Política

Esquerra Independentista rebutja el nou model de finançament

Els crítics d'ERC reclamen un referendum entre la militància

Esquerra Independentista (EI), el sector crític d'ERC liderat per Uriel Beltran, ha reclamat aquesta dissabte a la tarda que el partit rebutgi el nou model de finançament al temps que ha demanat un cop més la convocatòria d'un referèndum intern perquè els militant ses pronunciïn sobre el posicionament d'ERC davant el nou sistema.

Bertran ha dit que pel primer any aquest model "només aporta 1.600 milions d'euros per Catalunya, la resta són partides discrecionals que no es consolidaran en el model", i ha dit que aquesta xifra "no representa ni el 10% del dèficit fiscal", el que ha qualificat d'"insignificant". Ha considerat que acceptar aquest model és "perpetuar i condemnar aquest país a molts més anys d'expoli fiscal".

Per això considera que "un partit polític com ERC que ha fet històricament bandera del concert econòmic" no pot avalar "la condemna d'aquest país a molts més anys d'expoli fiscal". Per això, "si ara se signa aquest contracte amb l'Estat" s'ha preguntat "com ERC es podrà presentar al Parlament de Catalunya exigint el concert econòmic si avala un model de finançament que com a mínim estarà cinc anys en vigor". Per això considera que el partit perdria "credibilitat".

Per això ha demanat "formalment" a la direcció nacional d'ERC que el diumenge a la seva direcció de l'executiva rebutgi aquest model de finançament. Ha dit que la xifra de 3.500 o 3.800 milions d'euros que es proposa pel quart any és "irreal i una mentida" que promet l'Estat perquè ERC es sumi a l'acord però ha posat en dubte que el PSOE estigui encara al govern espanyol el quart any i per això no haurà d'assumir les conseqüències del model. Uriel ha fet aquestes declaracions acompanyat d'Elisenda Paluzie i Hèctor López Bofill.

La direcció sempre s'ha oposat a aquest referèndum
La direcció d'ERC ja va advertir que no tenia intenció de validar les 1.114 firmes que va presentar EI argumentant errors formals en el procés de recollida de firmes. EI s'aferra a l'article 31 dels estatuts d'ERC, que diu que se celebraran referèndums "per sufragi universal" dels afiliats –ja sigui a petició de l'Executiva Nacional, del Consell Nacional, d'una tercera part de les executives regionals o del 10% dels 10.000 afiliats– per prendre acords sobre qüestions "fonamentals" pel país i el partit.

Però la direcció republicana considera que el fet que ni tant sols existeixi el reglament que reguli aquest article dels estatuts interns, invalida la iniciativa. Si bé la direcció es va comprometre a consultar a la militància l'eventual acord de finançament, no va concretar si la fórmula seria el referèndum vinculant que exigeix EI. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va prometre consultar a la militància amb les "formes que s'arbitrin o decideixin formalment", però en cap cas a partir de 'moviments espontanis no reglats per part d'un grup de militants'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.