Política

ETA: 50 anys i 65 ferits més

La banda ataca amb 200 quilos d'explosiu la caserna de la Guàrdia Civil a Burgos i fa desenes de ferits, entre ells sis nens i dues embarassades. Rubalcaba prevé contra uns "assassins miserables que han embogit"

Fidel a la seva endogàmica onomàstica, ETA acudeix al seu cinquantè aniversari anotant 65 ferits més en un full de càlcul que ja suma 856 assassinats des del 31 de juliol del 1959, en què va néixer de l'embrió d'Ekin, escindit del PNB. En l'intent de cometre una massacre, l'organització terrorista va fer esclatar ahir de matinada, i sense avís previ, una furgoneta carregada amb 200 quilos d'explosiu contra la caserna de la Guàrdia Civil de Burgos, un edifici de 14 plantes on residien també familiars dels agents. "Fins ara ens enfrontàvem a una banda d'assassins miserables, i avui sabem, a més, que han embogit", va alertar el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

L'explosió, a les quatre de la matinada, va crear un cràter de set metres de profunditat per dos d'ample a la caserna, ubicada entre el carrer Jerez i l'avinguda Cantabria de Burgos. Si l'edifici és ocupat habitualment per 90 famílies, les vacances van rebaixar la xifra a 50 famílies i van reduir el nombre de ferits, la majoria amb talls i ferides lleus. Entre ells, sis nens i dues dones embarassades. De les 120 persones que hi dormien, 40 eren nens.

Aparcada catorze hores
Segons les primeres investigacions, els etarres haurien carregat una furgoneta Mercedes Vito de color blanc amb 200 quilos d'explosiu (alguna font els rebaixa a 80 quilos), probablement amonitol, que és un compost de nitrometà que potencia la deflagració i que ETA ja va utilitzar en la bomba adhesiva que va matar l'inspector Eduardo Puelles el 19 de juny.

D'acord amb la gravació del circuit de càmeres de seguretat de la caserna, els conductors de la furgoneta van fer diverses voltes abans de trobar lloc per aparcar-la a les dues del migdia en una zona de terra compactada utilitzada pels veïns. És a dir, que la furgoneta va estar estacionada amb la càrrega explosiva durant catorze hores.

Els agents encarregats de la vigilància fins i tot van arribar a comprovar la matrícula del vehicle a les deu de la nit, com fan amb tots els vehicles aparcats a la rodalia, però la placa reproduïa la d'una furgoneta idèntica que era propietat d'un veí i que havia sigut matriculada a Burgos.

Després de visitar el lloc de l'atemptat, el ministre Rubalcaba no descartava que la furgoneta fos un dels vehicles que ETA hagi pogut robar a França els últims dies. En tot cas, el ministre no dubta que el d'ahir va ser "un gran atemptat fallit que buscava fer víctimes mortals". El titular d'Interior va agrair especialment que fins al lloc de l'atemptat s'hi desplacés la lehendakari en funcions, Isabel Celaá.

"Fanatisme criminal"
A la Moncloa, abans de rebre el guanyador del Tour, Alberto Contador, José Luis Rodríguez Zapatero va expressar el seu suport a la Guàrdia Civil i va vaticinar que el destí dels autors serà la presó. "Aquesta bogeria i aquest fanatisme criminal compta amb el menyspreu més absolut de tota la ciutadania espanyola", va reblar. L'esquerra abertzale il·legalitzada no només no va condemnar l'atemptat, que demostra que "la derrota policial d'ETA és una quimera", sinó que es va oferir per "obrir vies de diàleg".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.