Política

Cimera tràmit

El president afirma que és de justícia un nou finançament però afegeix que la crisi imposa límits

Enèsim moviment al taulell. Els negociadors de CiU tornaran a aterrar avui a la seu de la conselleria d’Economia a la Rambla Catalunya per asseure’s un altre cop a la taula de negociacions del govern. La reunió ha de servir perquè l’executiu doni resposta a un nou document que dimarts CiU va fer arribar a l’executiu recollint –en nou punts– les diferències entre les posicions de totes dues parts. L’hora, la una del migdia, no convida a augurar precisament una negociació particularment llarga. La composició de les delegacions, encapçalades per Martí Carnicer, per part del tripartit, i Francesc Homs, per part de CiU, tampoc atorguen la brillantor d’una cita decisiva, com pretenien els nacionalistes.

No falta qui pronostica que la reunió d’avui pot ser la primera palada per enterrar la vociferada unitat dels partits catalans davant la negociació del finançament. Dimarts a les cinc de la tarda el president de la Generalitat obrirà al Parlament el debat de política general. La possibilitat d’una resolució conjunta en aquell ple sobre el desplegament de l’Estatut es perfila com una de les darreres oportunitats per mantenir encara dempeus la suposada unitat. Això sí, una resolució en termes prou genèrics per no espantar ningú. El tripartit ja té preparat un document de base que podria donar peu a aquesta proposta. CiU, també.

El número dos d’Economia, Martí Carnicer, va telefonar ahir al matí a Francesc Homs per comunicar-li que el govern no accepta la proposta de CiU de convocar una cimera entre el president José Montilla i el cap de l’oposició, Artur Mas. Carnicer es va limitar a citar per avui els negociadors habituals. De fet, la federació no parla directament amb Castells des de l’1 de setembre. En aquestes setmanes només hi ha hagut un parell de contactes, però, amb el número dos d’Economia.

Calendari
Les diferències entre les dues bandes inclouen fins i tot l’oportunitat del calendari. Des d’Economia s’ha preferit convocar la cita avui, just el dia en què el consell de ministres donarà la llum verda als pressupostos generals de l’Estat. En canvi, CiU reclamava convocar-la dilluns un cop s’haguessin fets públics els detalls del projecte. Però l’agenda està massa atapeïda i el tripartit tampoc vol jugar la darrera carta just el dia abans del debat de política general.

En aquest context, José Montilla va reiterar ahir a Lleida que el nou finançament que reclama Catalunya “és de justícia”, informa Joan Tort. Montilla, durant la inauguració de la 54a edició de la fira agrària de Sant Miquel de Lleida, va afirmar que “la situació actual fa més necessari que mai un nou model de finançament, que és de llei, de justícia, i estic convençut que l’aconseguirem”. Montilla va alertar, però, que l’actual conjuntura econòmica comporta limitacions a tots nivells i una reducció de recursos per a les administracions, de manera que “ni les famílies ni les empreses ni les administracions, des de la local fins a l’europea, no podran fer tot el que voldrien”.

Montilla està assumint cada cop més protagonisme en la negociació, amb converses amb la vicepresidenta, M. Teresa Fernández de la Vega i el mateix president Zapatero. Però ja ningú dubta que la negociació amb l’Estat sobre el finançament català es mantindrà oberta fins que es voti la darrera esmena dels pressupostos de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.