Política

PSC i CiU continuen enfrontats pel finançament però ERC veu l'acord a prop

CiU i el PSC continuen tirant-se els plats pel cap per l'acord sobre finançament que no arriba i, mentrestant, ERC veu possible i proper el pacte, l'esperada proposta catalana de model de finançament que se suposa que s'ha de presentar en les negociacions amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Després de les crítiques a CiU llançades aquest diumenge per Carme Chacón durant la Festa de la Rosa del PSC a Gavà, el secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, ha reptat avui els socialistes a duplicar el pressupost de la Generalitat en cinc anys, "com ho va fer possible CiU el 2001" amb el model de finançament pactat amb el govern de José María Aznar. En la mateixa festa, José Montilla va queixar-se de les "crítiques constants" d'Artur Mas i li va advertir que ara "el millor patriotisme és fer costat al govern de la Generalitat". "Mentre Montilla ens demana suport, Chacón ens llança una cassola al cap", s'ha queixat Duran.

El democristià ha insistit en la voluntat de CiU de trobar la unitat, però ha reclamat que es concreti aviat en una proposta comuna, i ha tornat a esmentar el 30 de setembre, dia del debat de política general al Parlament català, com a data per "traduir la unitat en una proposta amb continguts". Si aquell dia "no hi ha les bases d'una proposta comuna, haurem d'explicar quina és la nostra", ha advertit.

Iceta insisteix
Mentre Duran explicava la seva posició després de la reunió de la comissió executiva de CiU, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, tornava dir que CiU posa en rics el front comú català pel finançament amb "la crítica permanent", el mateix missatge llançat ahir pel primer secretari del partit i president de la Generalitat. "Ens sembla difícil conciliar l'exigència d'unitat amb la crítica permanent d'Artur Mas al president del govern", José Montilla.

Ridao optimista
Al marge de tots aquests llamps i trons, al carrer Calàbria, a la seu d'ERC, el secretari general dels republicans, Joan Ridao, es mostrava optimista i vaticinava que l'acord dels partits catalans es podria tancar en la propera reunió, demà o dimecres. Segons Ridao, les propostes de CiU i el PSC "s'assemblen molt, per no dir que són com dues gotes d'aigua" i "casen perfectament", per la qual cosa només cal "voluntat política" per vèncer les reticències internes del PSC i de CiU.

Pel secretari general d'ERC, el problema és que alguns dirigents del PSC, entres els quals no hi hauria Montilla, "han abaixat la guàrdia i veuen més prioritari no molestar el PSOE" que defensar el model de finançament que es pacti a Catalunya. Per contra, a CiU hi hauria "algun sector que intenta dinamitar qualsevol possible acord que pugui indica que s'està donant suport al govern de la Generalitat".

Tot i aquest diagnòstic, Ridao manté que veu l'acord a prop. Tanmateix, per si el vaticini no es compleix, els republicans admeten que tenen un "pla B", per si el 30 de setembre no hi ha proposta unitària. De moment, però, no ha concretat en què consisteix el seu pla: només ha dit que ERC "serà lleial amb el govern però també amb el que ha defensat sempre".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.