Política

Unitat de mínims

Si del que es tractava era d'arribar al debat de política general sense trencadissa, es pot dir que la reunió d'ahir va ser un èxit, malgrat que no va servir per avançar en la redacció del que ha de ser la proposta catalana de finançament. Els negociadors del tripartit i CiU van decidir aparcar les discrepàncies sobre continguts i centrar-se a recompondre una unitat que molts donaven ja per liquidada.

En menys d'una hora, els representants del quadripartit es van emplaçar a continuar negociant i a salvar els mobles en el debat de la setmana que ve, en què perillava la possibilitat que el Parlament es pronunciés sobre la qüestió que acapara l'actualitat política i on la força negociadora del govern català podria quedar debilitada davant Madrid si la federació nacionalista optava per llançar unilateralment una proposta negociadora a l'alça i, de retruc, la unitat del tripartit podia quedar malmesa.

Si no hi ha un daltabaix, la unitat del quadripartit s'escenificarà mitjançant una proposta de resolució conjunta a la cambra catalana, un document que podria ser el "preludi" i la "matriu" -en paraules del representant de CiU, Francesc Homs- de l'acord català. Pel secretari general del departament d'Economia, Martí Carnicer, no s'entendria que passés el debat de política general sense parlar de finançament. L'ultimàtum de la federació nacionalista, que va posar el 30 de setembre com a data límit per desbloquejar l'acord català o proposar una proposta de resolució que recollís la seva proposta de pacte català, ha quedat, si més no per ara, aparcada.

Intercanvi de papers
La proposta de resolució del quadripartit, segons fonts de la negociació, hauria d'expressar alguna cosa més que el rebuig als plantejaments del vicepresident del govern central, Pedro Solbes, i també hauria d'anar més enllà de repetir els preceptes de l'Estatut en matèria de finançament. S'ha d'acabar de negociar entre aquest cap de setmana i els primers dies de la setmana que ve, encara que de fet hi ha marge fins dijous al matí. A criteri de CiU, el text hauria de concretar elements com els percentatges de la cistella d'impostos, què s'entén per principi d'ordinalitat i desenvolupar el principi de lleialtat institucional. Són precisament alguns dels esculls que separen els grups que conformen el govern i CiU, d'aquí que ahir quedessin al marge de la reunió.

El tripartit -on ERC ha jugat el paper de pont amb CiU-, segons fonts de la reunió, s'hauria compromès a no presentar paral·lelament una altra proposta de resolució que recollís els punts sobre els quals no es tanqui un acord amb CiU, per tal de seguir preservant les converses sobre la proposta catalana després del debat.

Des de l'executiu català s'admet que per aconseguir un "bon acord" amb l'executiu central és necessari "un procés unitari" entre el tripartit i CiU. La negociació amb el govern central no està aturada i segueix els seus canals, però sense un calendari públic. Les noves reivindicacions en cas que es tanqués l'acord català serien incorporades al temari negociador. La federació ja començava ahir a fer els seus càlculs sobre els diners que l'aplicació del nou model de finançament per a Catalunya podrien representar en el pressupost del 2009, basant-se en les primeres dades dels comptes de Solbes: uns 2.329 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.