Política

El PSOE anuncia un "principi d'acord" pel finançament amb Catalunya i Andalusia

El vicesecretari general del PSOE, José Blanco, ha afirmat avui que el govern espanyol té un principi d'acord sobre el que és "substancial" del nou model de finançament autonòmic amb Catalunya i Andalusia, després dels "avenços molt importants" aconseguits en les reunions del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb José Montilla i Manuel Chaves aquest cap de setmana a la Moncloa. 

Blanco, en roda de premsa a la seu del PSOE a Madrid després de l'executiva setmanal del partit, ha assegurat que "els esculls més importants ja s'han superat", per això hi haurà un "consens considerable" sobre les bases del nou sistema abans del pròxim dia 31, respectant la Constitució i les singularitats de tots els Estatuts, entre ells, el de Catalunya.

"En el substancial, en el fonamental, hi ha avenços molt importants i principis d'acord bastant considerables", ha explicat Blanco, que ha reconegut algunes "diferències" que, segons ell, s'aniran resolent en els pròxims dies en els contactes de Zapatero amb tots els presidents autonòmics.

El número dos del PSOE ha insistit que "la immensa majoria" de les comunitats "comparteixen" els principis exposats pel govern espanyol, per això ha confiat que es pugui tancar "un acord global com més aviat millor" i creu que també l'acceptarà el PP.

Preguntat per si les diferències expressades pel president de la Generalitat, José Montilla, se centren en els diners que rebria Catalunya, Blanco ha afirmat que "les xifres són conseqüència de l'aplicació d'un model" i que "aquí no es ve a discutir la quantia d'un recurs: em dónes tant, et demano tant".

Iceta felicita el PSOE
Ha explicat també que el dirigent del PSC Miquel Iceta ha intervingut en l'executiva socialista per felicitar el PSOE i el govern espanyol per haver aconseguit els últims dies "canalitzar definitivament el procés i estar a les portes d'un acord".

Blanco ha contextualitzat les reunions de Zapatero amb els presidents autonòmics en els "incomptables" contactes mantinguts fins ara sobre el model de finançament, i ha desmentit que "ningú" des de les files socialistes "hagi criticat les formes" d'aquesta negociació.

Segons Blanco, el nou model incrementarà els recursos de les comunitats per finançar l'educació, la sanitat i la dependència, "els tres pilars que garanteixen l'estat del benestar".

Ha assegurat que el govern espanyol pretén que el nou sistema sigui més transparent i participatiu i, en aquest sentit, ha criticat que el PP negociés els dos models anteriors "sense diàleg".

Segons Blanco, José María Aznar "no només parlava català en la intimitat", sinó que va signar l'acord de 1996 amb CiU "en un hotel" (el Majestic de Barcelona), "al marge" de les altres comunitats i, "simplement, per garantir la seva investidura".

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.