Política

'The Economist' hi insisteix

 "Atenció: Separatistes. Un possible referèndum al País Basc a final del 2008 i la decisió del Tribunal Constitucional quant a un nou Estatut de Catalunya podrien intensificar la inestabilitat política". Així d'alarmat es mostra The Economist, una altra vegada, respecte a Catalunya i, també, en relació a Euskadi. Alarmat, en definitiva, quant als moviments polítics sobiranistes a l'Estat espanyol.

La frase és extreta de l'anuari que el setmanari britànic edita cada hivern i que, en lloc de fer un resum de l'any que s'acaba, intenta predir el que vindrà. El document, per tant, es titula El Món el 2009, i el setmanari dels Països Catalans El Temps n'ha editat l'edició en català,  una traducció fidel, com fa des de fa una dècada.

El cas és que aquesta vegada l'anuari arriba just després de la polèmica generada pel reportatge S'ha acabat la festa, en què es desqualificava el "nacionalisme obsessiu" i es feien referències molt dures a personatges com Jordi Pujol, al qual qualificaven de "cacic". Com recorda Eliseu Climent, l'editor d'El Temps, en el seu pròleg, les exigències del govern de la Generalitat perquè el setmanari rectifiqui no tan sols no han servit de res, sinó que ara arriba una altra dosi de les tesis mantingudes per The Economist.

L'observació es troba en l'apartat El món en xifres, que, país per país (Estat per Estat), pretén resumir en fitxes les perspectives per al 2009. Pel que fa a l'Estat espanyol, la revista anuncia que tindrà un creixement negatiu de -0,6%, que l'atur creixerà fins al 13% (hi afegeix un gràfic amb barres molt explícit) i destrossa la política econòmica de José Luis Rodríguez Zapatero, del qual diu que "es concentrarà a esquivar les crítiques dels sindicats i a festejar els partits regionals". I, sota el gràfic, destacat amb tinta blava, apareix l'advertiment: "Atenció: Separatistes".

Aquests afegits, amb altres continguts, hi són en d'altres països, però no pas en tots, de manera que se li torna a concedir una atenció especial i un to d'alarma a les qüestions nacionals dins de l'Estat espanyol. A més, l'article sembla fet o amb poc coneixement o fa mesos, ja que encara parla com si el referèndum al País Basc, descartat al setembre, es pogués fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.