Política

Israel alerta que "queda molta feina per fer a Gaza"

L’ofensiva de l’exèrcit israelià a Gaza, que va començar fa 19 dies, no sembla tenir un final pròxim, segons les declaracions que va fer ahir el cap de les forces armades israelianes, el general Gabi Ashkenazi, als membres d’una comissió parlamentària. “Hem aconseguit colpejar Hamàs i la seva infraestructura en gran mesura, colpejar el seu govern i el seu braç armat, però encara queda molta feina per fer”, va afirmar Ashkenazi.

Els tancs i les tropes israelianes es van endinsar ahir a la ciutat de Gaza i van avançar posicions des de la perifèria en direcció al cor de la població, tot i que no van acostar-se al centre. Segons alguns analistes militars, l’exèrcit israelià està calibrant la resposta que pot trobar dins de la ciutat dels milicians de Hamàs, que han mantingut combats amb els soldats d’Israel.
Ashkenazi va indicar que l’aviació israeliana ha dut a terme més de 2.300 bombardejos des que l’atac a Gaza va començar el 27 de desembre. Segons el general, els avions israelians han bombardejat “tots els túnels coneguts” per on Hamàs “entra armes” i han “danyat seriosament la seva capacitat d’entrar armament a la franja”.

Decisió del govern
Les explosions i el soroll dels trets d’armes de foc van fer tremolar un dia més els 500.000 habitants de la ciutat de Gaza. El nombre total de morts arreu de la franja és ja de 971, la majoria civils, segons va indicar ahir el ministeri de Sanitat del govern de Hamàs a Gaza. Les baixes israelianes es mantenen en 13: deu soldats morts en combat a Gaza i tres civils morts per míssils de Hamàs, que ahir va llançar dos projectils sobre la localitat israeliana de Beer Sheva sense causar danys.

Fonts polítiques van indicar que el govern israelià es va fer enrere en la decisió que les tropes s’impliquessin en la guerra urbana els pròxims dos dies. Obrir l’anomenada fase 3 portaria a mantenir forts combats al carrer i a tenir moltes baixes –cosa molt arriscada a menys d’un mes de les eleccions parlamentàries–, i complicaria els esforços diplomàtics, que continuen sense que s’albiri cap treva.

Una delegació de Hamàs va seguir ahir negociant al Caire amb les autoritats egípcies sobre la proposta d’alto el foc d’Egipte i França. Un cap de Hamàs va indicar que el moviment islamista ha fet “observacions substancials” sobre el pla perquè la versió actual és “inacceptable”. El conseller de Defensa israelià Amos Gilad negociarà demà al Caire la proposta, mal vista també per Israel. Malgrat les dificultats, Egipte creu que l’acord és a prop.

Testimoni d’un sacerdot
Durant l’ofensiva, diverses ONG han acusat Israel de no assistir els civils ferits i el govern israelià ha assegurat que Hamàs utilitza civils com a escuts humans. Ahir l’únic sacerdot catòlic de la franja, Manuel Mussal·lam, ho va negar. “Els demano que ho demostrin. Vaig als hospitals i visito les mesquites i no hi veig cap combatent. Hamàs és als carrers, no amagat”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona