Política

El sector immobiliari, dividit per l'anunci de Zapatero d'eliminar les deduccions per la hipoteca el 2011

Les grans immobililàries creuen que incentivarà la compra perquè augmentarà la confiança dels consumidors i els API opinen que només és "un impacte instantani mediàtic"

Les veus del sector no han trigat a posicionar-se sobre la mesura anunciada avui pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'eliminar la deducció per compra d'habitatge a partir del 2011 per a rendes superiors a 24.000 euros.

El G-14, grup que integra les grans immobiliàries, ha manifestat la satisfacció perquè així s'augmentarà la confiança dels consumidors, aquells que actualment tenen intenció de comprar un habitatge però estan esperant el moment oportú.

El secretari general del grup, Pedro Pérez, espera també que es contribueixi a drenar l'estoc de pisos sense vendre –ara n'hi ha més d'un milió a l'Estat–. "Encara que alguns pensen que es tracta d'un càstig per al sector, si s'analitza fredament suposa generar un element de motivació".

En aquest sentit, el president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API), Joan Ollé, ha dit a l'Avui.cat que es tracta d'una "bufetada" més a la classe mitjana. Ollé ha qualificat la mesura com a "impacte instantani mediàtic" i ha reclamat una taula multisectorial amb el govern espanyol, no pas "mesures preses a corre-cuita sense reflexió". Per ell, no n'hi ha prou per incentivar el sector.

Mesura inútil o maquiavèl·lica
Gonzalo Bernardos, professor d'Economia a la UB i analista immobiliari, considera que l'anunci de Zapatero és inútil o bé maquiavèl·lic. Inútil, perquè "aquesta mesura s'hauria d'haver adoptat quan l'economia anava bé, és a dir, quan hi havia més demanda que oferta". Maquiavèl·lic, perquè pretén reactivar la compra d'habitatges amb l'objectiu de recaptar més impostos mitjançant l'IRPF. El professor apunta que a partir del 2011 es veurà quina de les dues opcions és veritat o bé només s'ha quedat en una "mentida".

D'altra banda, V de Vivienda s'ha posicionat a favor de la mesura, tot i que critiquen que arribi tan tard. Adrià Alemany, membre del col·lectiu i economista, argumenta que "les deduccions per la hipoteca fan apujar els preus dels pisos –ja que els venedors compten amb aquesta reducció i la incorporen en la venda– i es produeix un greuge comparatiu amb el lloguer". Amb tot, segons Alemany, aquesta mesura és insuficient, ja que caldria regular els terminis de la capacitat d'endeutament de les persones o potenciar l'habitatge públic de lloguer, entre altres.

Aquest anunci ha estat objecte de debat aquesta tarda entre Zapatero i Rajoy. El líder del PP l'ha acusat d'"apallissar" i "donar el cop de gràcia" a les classes mitjanes amb aquesta decisió. El president espanyol ha respost que, precisament, amb "el sistema actual la classe mitjana ha vist com es duplicava el preu dels pisos"; per aquest motiu "canviava el sistema, per equilibrar el mercat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona