Política

Ridao avisa el govern central que s’ha acabat la paciència

El portaveu d’ERC exigeix complir amb l’Estatut per donar suport al PSOE

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Ridao, no està disposat a posar les coses fàcils al president espanyol. I això que, ni que fos amb el to, José Luis Rodríguez Zapatero va demostrar ahir que li ve molt més de gust entendre’s amb ell i els seus socis de grup parlamentari que amb altres forces. Però Ridao, a més de posar una sèrie de condicions, li va resumir l’estat de les coses assegurant que “vostè ens ha consumit la paciència i s’ha quedat sense crèdit. No esperi ni favors ni concessions”.

Durant la seva intervenció inicial, Ridao va ser dur amb el president espanyol, va qualificar-lo de “prestigitador que es passa el dia llançant boles en l’aire i evitant que caiguin a terra” i va denunciar la política de xecs del govern socialista perquè la veu com una sèrie de “regals i premis”. També Ridao va acusar Zapatero de ser deslleial amb les comunitats perquè les ajudes per la compra d’automòbils preveuen que siguin les autonomies les que aportin la meitat dels diners. Però, per sobre de tot, a Zapatero li va retreure els retards en la reforma del finançament.

Tot i aquests arguments, el president espanyol va respondre a Ridao amb tranquil·litat, i va intentar crear empatia tant amb els republicans com amb els altres membres del seu grup. Res a veure amb el to que havia utilitzat, per exemple, amb el president del PP, Mariano Rajoy, o amb el portaveu del PNB, Josu Erkoreka. No obstant això, no va anar més enllà en clau catalana, a banda de comprometre’s a abordar el model de gestió aeroportuària quan estiguin traspassades les Rodalies i negociat el finançament. En aquest punt, va assegurar que el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, s’havia convertit en un “autèntic expert” en la matèria mentre va ser portaveu al Congrés, com si volgués suggerir que, en l’etapa de l’Estatut, es podria haver avançat més.

Tot i les bones paraules, Zapatero s’haurà d’esforçar per tenir el suport del grup d’ERC perquè, segons el seu portaveu, mentre no s’avanci en els punts de la carpeta catalana –incloent-hi una dotació extra per al traspàs de Rodalies– Ridao no ajudarà els socialistes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera