Política

Barroso amenaça de portar Rússia i Ucraïna als tribunals per no haver complert els seus compromisos

Món

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha dit aquest dimecres que, si no es restableix de manera immediata el proveïment a Europa de gas rus a través d'Ucraïna, aconsellarà a les empreses comunitàries que portin l'assumpte als tribunals i demanarà als Estats membres que s'uneixin per buscar vies alternatives de subministrament i trànsit.

"M'agradaria fer arribar un missatge molt clar a Moscou i Kíev. Si l'acord esponsoritzat per la UE no es compleix de manera urgent, la Comissió aconsellarà a les empreses europees que portin aquest cas als tribunals i demanarà als Estats membres que s'uneixin en una acció concertada per trobar formes alternatives de subministrament energètic i de trànsit", ha dit Barroso en una compareixença davant del ple de l'Eurocambra amb motiu de la presentació de les prioritats de la presidència txeca.

"Veurem molt aviat si hi ha un problema tècnic o falta de voluntat política de complir l'acord. Si l'acord no es compleix, significa que Rússia i Ucraïna ja no es podran considerar socis de confiança per a la UE en matèria de subministrament energètic", ha ressaltat el president de l'executiu comunitari.

Segons la seva opinió, la situació actual "és alhora inacceptable i increïble". Inacceptable, perquè "els consumidors de la UE en alguns Estats membres estan encara sense gas després d'una setmana sense subministrament". Increïble, perquè el problema es manté després de signar-se un acord "amb garanties dels líders russos i ucraïnesos que compliran el compromís i deixaran que el gas circuli". "Rússia i Ucraïna estan demostrant que són incapaços de complir els seus compromisos amb alguns països europeus", ha insistit Barroso.

Barroso ha explicat que la Comissió presentarà en els pròxims mesos noves propostes per reforçar la seguretat de subministrament energètic de la UE. I ha destacat que en el compliment d'aquest objectiu hi contribuiran també el paquet de mesures de lluita contra el canvi climàtic aprovat el desembre passat i els 5.000 milions d'euros no gastats del pressupost comunitari que els líders europeus han acordat incloure al pla europeu d'estímul, i que es podran dedicar, entre altres destinacions, a finançar noves interconnexions.

Per la seva banda, el primer ministre txec i president de torn de la UE, Mirek Topolánek, ha fet també una crida a Rússia i Ucraïna perquè reprenguin de seguida el subministrament. Topolánek ha indicat, a més, que la UE necessita "diversificar els proveïdors" de gas i "reflexionar sobre potenciar l'energia nuclear de manera segura".

El primer ministre txec ha abonat a més la revisió de les xarxes transeuropees d'energia i la necessitat de fer noves interconnexions. En aquest sentit, ha considerat "altament prioritari", construir el gasoducte Nabucco, l'objectiu del qual és reduir la dependència del gas rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.