Política

Álvarez se'n surt pels pèls

La ministra se salva de la reprovació del Congrés gràcies a PNB, BNG i dos trànsfugues

Només tres vots van separar ahir la ministra de Foment de rebre el càstig del Congrés per la crisi de serveis a Catalunya. Finalment, però, Magdalena Álvarez es va salvar de la reprovació amb els vots del seu grup, el PSOE, i l’ajut del PNB, el BNG, José Antonio Labordeta (CHA) i els trànsfugues del PP Joaquín Calomarde i de CC Román Rodríguez.

El govern espanyol, encapçalat per José Luis Rodríguez Zapatero, va tornar a fer pinya amb la ministra, en una tarda de presses i neguits durant la qual PSOE i PP van moure cel i terra perquè ningú no s’absentés de la votació. Anava de poc que ahir la ministra no en sortís escaldada.

La pressió exercida per uns i altres sobre els seus tenia força sentit, ja que la votació de la moció plantejada per ICV podia prosperar. En total, de 343 diputats presents, hi va haver 170 vots a favor de censurar la ministra i 173 en contra. A aquesta guerra de nervis s’hi va afegir l’absència de tres diputats del PSOE, un del PP, un d’ERC i representants del mixt.

El debat previ a la votació va ser tens i fins i tot dur en el fons i en les formes. PP, CiU, ERC i IU-ICV van coincidir –com altres vegades que s’ha parlat al Congrés del caos de les infraestructures catalanes– a carregar amb duresa contra la gestió del govern de Zapatero personificat en Magdalena Álvarez, la qual és el tercer cop aquest any que se sotmet a la pressió de la cambra. Però, sobretot, la moció, defensada per Joan Herrera, d’ICV, va ser un intent de traslladar al Congrés el debat que dues setmanes enrere va viure el Parlament i on el PSC, en aquella ocasió, es va quedar sol donant suport a la ministra.

Crítiques del PNB
Ahir, però, el PSOE va fer els deures, i va aconseguir, gràcies als pactes pressupostaris i de govern que mantenen a Euskadi i Galícia, que PNB i BNG fins i tot critiquessin el contingut de la moció que demanava a Zapatero que fes plegar la ministra. Herrera, en canvi, va exigir a la ministra “humilitat” i Jordi Jané, de CiU, va subratllar la “soledat” del PSC. Tots ells, com Josep Andreu, d’ERC, van aprofitar per recordar la convocatòria de la manifestació de dissabte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.