Política

Sense acord a l'ONU

Pròxim Orient

El Consell de Seguretat de l'ONU ha acabat la tercera reunió sobre Gaza des de l'inici dels atacs fa 11 dies sense arribar a cap acord sobre l'exigència de la comunitat internacional d'un alto el foc que posi fi a la violència. Els quinze membres del màxim òrgan de les Nacions Unides estan d'acord en la necessitat de posar fi a la massacre al territori palestí, però han tornat a discrepar sobre com fer cessar les hostilitats.

Líbia ha presentat formalment, en nom de la Lliga Àrab, una resolució que commina Israel a cessar les seves activitats militars i posar fi al bloqueig a què sotmet el territori palestí. El text culpa Israel de la crisi actual, sense mencionar els llançaments de coets per part del moviment islàmic Hamàs contra el sud del territori israelià, que l'Estat hebreu cita com el motiu de la seva ofensiva.

Les potències occidentals han rebutjat la proposta líbia, que probablement aquest dimecres serà sotmesa a votació, per considerar-la desequilibrada, perquè no fa referència a Hamàs.

La secretària d'Estat dels EUA, Condoleezza Rice, ha indicat davant del Consell, que Washington només recolzarà una resolució que condueixi a posar fi al llançament de coets i restauri el control de l'Autoritat Nacional Palestina sobre Gaza.

Un total de 26 països han pres la paraula en el debat polític celebrat pel màxim òrgan de l'ONU, que ha comptat amb la presència del president palestí, Mahmud Abbas, així com el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

Per altra banda, els membres del Consell de Seguretat s'han mostrat favorables al pla proposat per Egipte i França per aturar els atacs i entaular un diàleg que eviti una futura repetició del conflicte.

Israel obrirà un "corredor humanitari"
Israel obrirà un "corredor humanitari" per permetre que arribi ajuda humanitària a la franja de Gaza, segons ha anunciat l'oficina del primer ministre, Ehud Olmert, després que l'ONU i nombroses ONG hagin denunciat la crisi humanitària que pateix la població de Gaza, que s'ha agreujat després del començament de l'ofensiva.

L'oficina d'Olmert ha dit en un comunicat que la seva decisió és producte d'una recomanació de la cúpula de l'exèrcit israelià i que implicarà que periòdicament es permeti l'accés a diverses zones de la franja per permetre que els palestins rebin productes de primera necessitat.

Un portaveu del primer ministre, Mark Regev, ha descrit la mesura com un "estatus especial per fer possible el pas de persones, aliments i medicaments", i ha afegit que es començarà a aplicar a partir d'aquest dimecres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.