Política

La reforma constitucional rebrà el vistiplau del Congrés la setmana vinent

El tràmit d'esmenes s'obre dimecres i divendres tot quedarà enllestit per enviar-ho al Senat

Una llei orgànica impedirà un dèficit superior al 0,4%

La tramitació parlamentària de la reforma constitucional serà gairebé més ràpida que la negociació que han mantingut José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy per executar el canvi constitucional. En només tres dies –de dimarts a divendres– els grups del Congrés presentaran al·legacions al text pactat entre el PSOE i el PP i el darrer dia es votarà el retoc. La setmana següent el protagonisme el tindrà el Senat, on s'acabarà de posar el darrer segell perquè el retoc de la carta magna sigui ja una realitat. De fet, més enllà de les queixes d'alguns dirigents socialistes, no sembla que hi hagi d'haver cap ensurt de darrera hora que impedeixi que la reforma tiri endavant i sense referèndum pel mig, ja que els dos grups estatals tenen un suport superior al 90% de les dues cambres espanyoles.

Fil a l'agulla

Més enllà de la tramitació exprés del text constitucional, el PSOE i el PP han acordat també desenvolupar una futura llei orgànica en la qual plasmaran tot allò que no acabarà de dir la carta magna, és a dir on es posarà fil a l'agulla a les xifres de dèficit que s'hauran de complir a partir del 2020. Perquè mentre que la reforma de l'article 135 de la Constitució només fa una declaració genèrica que impedeix a totes les administracions caure en un dèficit estructural superior al que marqui la UE (establert com l'òrgan de referència), en la futura llei sí que s'inclouen les xifres: el 0,4% de dèficit màxim en el conjunt administratiu.

Concretament, l'Estat tindrà el marge més alt, el 0,26%, mentre que els ens territorials no podran superar el 0,14%. Els ajuntaments hauran de presentar uns pressupostos equilibrats. Atès que és impossible impulsar aquesta norma en el poc que queda de legislatura, els dos partits han acordat desenvolupar-la al llarg del 2012, amb l'objectiu que entri en vigor abans d'acabar l'any. En tot cas, els objectius de dèficit podran ser revisats el 2015 i el 2018, segons consta en l'acord polític.

La reforma de l'article 135 de la Constitució que es votarà la setmana vinent estableix una certa flexibilitat pel que fa al dèficit estructural i al conjunt del deute, però només en situacions extraordinàries com la que està vivint actualment o en cas de catàstrofe natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.