Política

L'impulsor de la primera consulta perd l'alcaldia

Acord d'ERC, CiU i el PSC a Arenys de Munt per rellevar Ximenis, el batlle més important dels que té la CUP

La CUP perdrà l'alcaldia més important de les tres que encara té, la d'Arenys de Munt, a conseqüència del pacte assolit pel seu antic soci de govern, CiU, amb ERC i el PSC. Les tres formacions presentaran una moció de censura i reemplaçaran l'actual govern en minoria per un de coalició fins al final de la legislatura. El republicà Joan Rabasseda serà el nou alcalde, en substitució de l'actual, Josep Manel Ximenis.

Ximenis és conegut com l'impulsor de la consulta independentista d'Arenys de Munt, que el setembre del 2009 va servir de model per a totes les del mateix caire que es van fer després. Va ser l'èxit de la iniciativa el que va propulsar la popularitat de la CUP i de Ximenis fins al triomf electoral en les municipals del 2011, quan aquesta formació va esdevenir primera força en obtenir quatre dels tretze regidors del consistori. Ximenis va signar un acord de govern amb CiU, però el pacte es va trencar el juny passat, quan els convergents van sortir de l'executiu acusant l'alcalde de personalista i d'haver arraconat els edils de la federació nacionalista. Des de llavors, Ximenis ha encapçalat un govern en minoria, i tant la CUP com la resta de grups han fet moviments per formar majories alternatives.

Ahir, l'encara alcalde es va mostrar sorprès pel pacte per fer-lo fora, va vindicar la bondat de la seva gestió i va acusar les tres formacions que ara uneixen forces de prioritzar el repartiment de càrrecs a l'interès del municipi i del país. Especialment dur va ser amb ERC, a la qual va acusar de falta d'honestedat perquè, segons va revelar, també havia parlat amb ell per assolir un pacte de govern.

Els líders municipals de CiU, ERC i el PSC presentaran avui els detalls de l'acord, però Rabasseda ja li va replicar ahir en una conversa amb aquest diari. “Nosaltres, des del primer moment, vam dir que parlaríem amb tothom per garantir la governabilitat”, va recordar. El portaveu d'ERC –segona força a Arenys– serà el nou alcalde un cop es faci efectiva la moció de censura en un ple extraordinari que es preveu que se celebri a començament de setembre, segons fonts coneixedores de l'acord.

Amb la pèrdua de l'alcaldia d'Arenys de Munt, a la CUP li'n quedaran dues de les quatre que va obtenir el 2011 en les darreres eleccions municipals: la de Viladamat, a l'Alt Empordà, i la de Navàs, al Bages, després que, com estava previst en l'acord de governabilitat, al mes de juny Dani Cornellà cedís la de Celrà, al Gironès, al líder d'ICelrà, Gerard Fernández, a qui toca fer-se'n càrrec durant la segona meitat del mandat.

LA FRASE

És un pacte de perdedors per tombar els guanyadors. Fan un flac favor al país i a l'independentisme
Josep Manel Ximenis
Alcalde d'Arenys de Munt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
salvador illa

El filòsof seriós

POLÍTICA

“Unir i servir”, les receptes del 133è president

BARCELONA
política

Montero està al 100% amb el finançament i no oblida Junts

madrid
veneçuela

L’oposició denuncia una persecució política “a nivells inhumans”

barcelona
sudan

L’Acnur alerta de la situació dels dotze milions de desplaçats

barcelona
política

El govern d’Illa: Tècnics, a mida dels socis i pendents de quants ‘surten de l’ombra’

barcelona
política

Puigdemont justifica la fugida per l’operatiu policial “preparat” per impedir que parlés al Parlament

barcelona
tribunals

En llibertat el tercer mosso detingut per facilitar la fugida de Puigdemont

barcelona

Illa afirma que governarà per a “tots els catalans” amb l’objectiu d’“unir i servir”

BARCELONA