Política

Rajoy diu que Felip VI no li ha ofert formar govern

Trasllada al monarca espanyol que no té prou suports però que “no renuncia” a presentar-se a la investidura

Defensa que la millor proposta és la coalició PP-PSOE- C's, que qualifica de “realista i sensata” davant un possible acord del PSOE, amb Podem i “els independentistes”

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha mantingut la postura que ja va expressar la setmana passada davant el monarca espanyol Felip VI, tot i que en aquesta segona ronda de converses, el rei no li ha proposat que intenti formar govern. “El rei no m'ha ofert formar govern”, ha explicat tot remarcant que no pot ser investit “si no m'entenc amb el PSOE” perquè “l'aritmètica és la que és” i, per tant, el PP no pot formar govern sense un acord amb el partit socialista.

La millor proposta és, segons ha explicat en roda de premsa a la Moncloa, la coalició entre PP, PSOE i Ciutadans amb la presidència dels populars perquè són “els que hem guanyat les eleccions”.“Avui no tenim suports, però la meva opció segueix i no renunciarem a presentar-nos” a la investidura quan obtinguem més suports, ha assegurat Rajoy després de reunir-se amb Felip VI al Palau de la Zarzuela. “El PSOE es nega al diàleg i per tant no puc garantir la constitució d'un govern estable a Espanya”, però “la meva opció i la del meu partit segueix endavant i no renunciem a presentar-nos a la investidura i tenir els suports suficients”.

Rajoy ha reiterat que la seva proposta és la “més realista i sensata” davant el “radicalisme” de la segona possibilitat, que és la possibilitat que el PSOE pacti amb Podem i amb “els independentistes”.

Rajoy creu que malgrat el revés encara té possibilitats de ser president del govern i ha avançat que serà candidat del PP si cal repetir eleccions. També ha assenyalat que “respectarà” la decisió del monarca si decideix encarregar a Pedro Sánchez que intenti formar govern, i que “en cap cas” el PP donarà suport a un govern que no estigui encapçalat pel PP.

Les opcions de Felip VI

El monarca espanyol ha tancat amb Rajoy la segona ronda de contactes que ha mantingut amb les forces amb representació parlamentària per tractar d'encarregar a un candidat la formació de govern.

Disposa ara de dues opcions: o be demana a Pedro Sánchez que intenti edificar la seva alternativa d'esquerres o bé estableix un nou termini de temps perquè els partits explorin aliances.

Aquest dimarts al matí ha rebut el líder socialista, Pedro Sánchez, que s'ha ofert a intentar buscar una majoria per ser investit president si Rajoy ho rebutjava per segona vegada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona
Política

Montero promet a les autonomies poder optar al finançament singular català

barcelona
GUERRA A EUROPA

El secretari general aliat justifica la incursió de Kíiv a Rússia

BARCELONA