Política

ETA dóna per trencat l'alto el foc a partir de dimecres

L'organització considera que "no es donen les condicions mínimes per seguir amb un procés de negociació"

L’organització terrorista ETA donarà per finalitzat el seu alto el foc demà, 6 de juny, segons un comunicat que publica el diari Berria en la seva pàgina web i avançat de matinada per Radio Euskadi.

Al comunicat, els terroristes afirmen que “no es donen les condicions mínimes per seguir amb un procés de negociació. Amb pseudosolucions no s’arriba enlloc”. També s’assegura que el govern central “ha respost a l’aturada de les accions armades amb detencions, tortures i persecucions”.

Ara fa més d’un any que ETA va emetre un comunicat en el qual declarava un alto el foc permanent. Però el 30 de desembre passat va fer un atemptat en la T-4 de l’aeroport de Barajas en el qual van morir dos treballadors equatorians. Ara difon un comunicat en el qual s’acusa el govern de José Luis Rodríguez Zapatero d’haver convertit el seu talent en “feixisme que deixa els ciutadans i els partits sense drets”.

Cal recordar que en el comunicat que ETA va difondre després de l’atemptat a la T-4 assegurava que l’alto el foc continuava vigent, ja que, va dir, l’objectiu de l’atac “no era causar víctimes”.

Context immediat
Val a dir, però, que la difusió d'un vídeo que mostrava l'entrenament d'etarres per cometre noves accions violentes i la polèmica per la situació de José Ignacio de Juana Chaos, són altres de les peces que formen el context en el qual es produeix aquesta decisió de la banda terrorista.

La fi de l'alto al foc, segons ETA, entrarà en vigor la pròxima mitjanit, tot just quan es compleixen vuit dies de la celebració d'eleccions municipals. De fet, les decisions judicials sobre Abertzale Sozialisten Batasuna -el Tribunal Suprem primer, i el Constitucional després, anul·lant totes les llistes d'ASB i la meitat de les presentades per ANB- són un dels punts més criticats en el comunicat d'ETA.

I és que, al seu entendre, “la justícia espanyola ha deixat fora d'aquestes eleccions antidemocràtiques a milers de ciutadans i a qui és l'actiu principal del procés, l'esquerra abertzale”.

Cal recordar també que la setmana passada, diversos empresaris bascos i navarresos van denunciar la recepció d'una nova tramesa de cartes d'extorsió en les quals els reclamava quantitats properes als 150.000 euros. Segons van dir, les cartes estaven redactades en un llenguatge "suavitzat" respecte d'altres d'ETA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.