Política

Bush urgeix a aturar l'Iran "abans que sigui massa tard"

El president nord-americà, George W. Bush, ha carregat contra el règim iranià, al qual ha acusat de ser “el líder mundial en el patrocini del terrorisme” i “la principal amenaça a l’estabilitat regional juntament amb Al-Qaida”, i ha instat els aliats àrabs del golf Pèrsic a fer un front comú contra “l’amenaça” iraniana “abans que sigui massa tard”.
Bush ha fet aquestes declaracions en una conferència a Abu Dhabi, capital dels Emirats Àrabs Units, en què també ha recordat que Teheran posa en perill l’estabilitat del Líban, finança grups terroristes, envia armes als talibans i amenaça els veïns amb els seus desafiaments a l’ONU i a la legalitat internacional. “Les accions de l’Iran amenacen la seguretat arreu”, ha dit Bush, que ha criticat també la manca de democràcia en aquest país.

Conflicte palestí
El president dels EUA va iniciar dimecres un viatge pel Pròxim Orient amb l’objectiu de guanyar suport àrab al seu pla de pau per al conflicte entre israelians i palestins i també per discutir amb els seus aliats del golf Pèrsic la situació creada a partir de la creixent influència de l’Iran a la regió. Les monarquies petrolieres del Golf volen formar un front per aturar les agressives polítiques iranianes, però han reclamat a Bush que eviti per tots els mitjans l’enfrontament militar. Kuwait, tot i ser un dels països que viu amb més preocupació l’obertura de centrals nuclears a la zona, ha informat que no permetrà als EUA l’ús del seu territori per atacar l’Iran.

El president nord-americà va arribar a Abu Dhabi provinent de Bahrain, on va entrevistar-se amb els comandaments de la Cinquena Flota dels EUA i va ser informat dels diversos incidents registrats en els darrers dies entre la marina iraniana i la nord-americana. La vigília de la gira de Bush, naus iranianes van amenaçar d’enfonsar un vaixell dels EUA, en una clara advertència que a Teheran estan disposats a plantar cara a qualsevol amenaça o intervenció nord-americana. Per la seva banda, el portaveu d’Exteriors iranià va advertir els EUA “que no continuïn amb la política d’enganyar la gent de la regió” amb la suposada amenaça iraniana.

Mentrestant, l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) va informar que les autoritats iranianes col·laboren en els treballs dels inspectors internacionals i que s’han compromès a revelar d’aquí a un mes els detalls del seu antic programa secret nuclear.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona