Política

Nou ajornament en l'alliberament dels tres ostatges de les FARC

Nous ajornaments han obligat a posposar un altre cop el rescat dels tres ostatges en mans de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), tot i que Caracas en garanteix l’èxit. Quan tot semblava a punt per concretar la fase final del pla d’alliberament, l’home designat pel president veneçolà, Hugo Chávez, per liderar la missió, l’exministre Ramón Rodríguez Chacín, ha reconegut que encara no tenia les coordenades que ha de donar la guerrilla per saber el lloc de la selva on es farà l’entrega. “Estaria bé que pogués oferir un regal de Cap d’Any, però seria irresponsable prometre’l. El que sí que dic amb tota la fermesa és que el rescat es farà amb èxit els pròxims dies. Quin dia? No ho sé”, va expressar Chacín des de Caracas.

L’exministre veneçolà serà finalment l’encarregat de posar en marxa l’última fase de l’Operació Emmanuel, nom del nen que va néixer en captivitat i que ha de ser alliberat juntament amb la seva mare, Clara Rojas, i l’excongressista Consuelo González.

Dos helicòpters més
Diumenge arribaven a l’aeroport de Villavicencio, la localitat colombiana a 126 km de Bogotà i centre d’operacions del pla de Chávez, dos helicòpters més enviats des de Veneçuela per participar en el trasllat dels ostatges i de la comitiva internacional, i que compten amb la supervisió de la Creu Roja.

Aquestes aeronaus són més petites que els M-17 triats en principi per Chávez i tenen més marge de maniobra a la selva. També va ser autoritzat per creuar la frontera un avió Falcon 50. El govern de Colòmbia ha hagut d’acceptar aquestes incursions aèries, fet que suposa el seu suport a l’extensió del termini inicial de 72 hores que havia atorgat a l’operatiu i que va vèncer diumenge. Des de Villavicencio, Juan Carlos Restrepo, alt comissionat per a la Pau, va assegurar que “per part del govern colombià s’ofereixen totes les garanties perquè la missió es compleixi, només falta que el comitè de la Creu Roja ens informi que es posa en marxa el pas següent”, va reiterar Restrepo davant dels més de 150 periodistes nacionals i internacionals que hi ha a la base de l’operatiu.

No obstant això, el president Chávez va posar en dubte la bona voluntat del seu homòleg colombià, Álvaro Uribe. Davant dels evidents endarreriments que ha patit l’operatiu, el mandatari veneçolà va advertir que “hi podria haver operacions de fustigació” contra els guerrillers que traslladen els ostatges, “per intentar dificultar i allargar el temps d’espera, la qual cosa podria fer caure l’operació”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.