Política

Zapatero aposta per recordar les víctimes del franquisme i oblidar la dictadura

Memòria històrica

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha insistit aquest dimecres en la conveniència de donar drets a les víctimes del franquisme i anar relegant a l'oblit els seus botxins. Durant la seva intervenció al ple del Congrés, Zapatero, en resposta al portaveu d'ICV, Joan Herrera, ha reiterat la idea de l'oblit assegurant que "serà la millor lliçó" i que cal fer-ho "units".

Herrera ha retret a Zapatero la "perplexitat, frustració i decepció" que viuen les víctimes per la resposta "insuficient" que reben de l'executiu espanyol i li ha demanat la creació d'una fiscalia especial que doni suport als familiars en l'exhumació de cadàvers, cosa que el president del govern espanyol ha obviat. Herrera ha recordat que "la llei de la memòria històrica era un punt de partida, no d'arribada".

El portaveu d'ICV ha criticat "l'acció de la fiscalia" que posa "bastons a les rodes" a la recuperació de la memòria i "ha llançat les víctimes als jutjats". Herrera també  ha parlat de "frustració" per la inhibició del jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, davant d'una "causa que donava resposta als crims del franquisme".

Per Zapatero, el millor és "gaudir de l'experiència democràtica més que de la por a una dictadura". Segons ell, cada cop  "es recorda més les víctimes i s'oblida més el dictador". El cap de l'executiu espanyol ha admès que alguns tràmits de l'aplicació de la llei de la memòria història, aprovada el desembre del 2007, són "complexos", però ha remarcat que la complirà.

Símbols franquistes
Herrera també ha denunciat la "decepcionant" passivitat de l'executiu espanyol en la retirada de símbols franquistes i li ha retret que s'hagi limitat a fer-ne un catàleg, però no n'hagi eliminat cap, que segueixi donant subvencions a les entitats que els mantenen i que la fundació gestora del Valle de los Caídos no hagi canviat els seus objectius, adaptant-los a les línies aprovades dins de la llei de la memòria històrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona
Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

Barcelona
estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

los angeles
Estats Units

Tots els camins porten a l’expresident

Los Angeles
Guillem López Casasnovas
Catedràtic d’hisenda pública

“La reforma del finançament català serà ara o mai”

Barcelona
Kenneth Martínez
Alcalde del Vendrell

“Som al cor de la Catalunya que està en creixement”

El Vendrell