Política

Iceta torna a agitar el fantasma del PP i de Fraga per defensar l'aprovació dels pressupostos

Que els 25 diputats del PSC que formen part del grup del PSOE al Congrés votin contra els pressupostos de Rodríguez Zapatero seria "obrir la porta al PP", segons el viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

En una entrevista al programa Via lliure de RAC1 i a 48 hores de l'executiva del PSC que ha prendre posició oficialment respecte el vot als comptes de l'Estat, Iceta ha assegurat que la decisió no està presa. Admet que "la gent creu que la decisió està cantada". "És cert que sempre hem votat els pressupostos del PSOE quan ha governat, i normalment els socialistes donem suport als socialistes, però aquest any és una mica diferent perquè hi ha moltes coses en joc", ha puntualitzat. Segons Iceta, l'assumpte es discutirà obertament a l'executiva, partint de les opinions del primer secretari del partit i president de la Generalitat, José Montilla, i del conseller d'Economia, Antoni Castells. 

Tot i que les declaracions de Castells de dijous han estat interpretades majoritàriament com l'oposició del conseller a votar els pressupostos, el viceprimer secretari del PSC s'ha agafat la literalitat de les paraules del conseller i ha recordat que "només ha dit que cal prendre la decisió, que la decisió no està presa".

I malgrat afirmar que tot és possible, Iceta ha passat a exposar els arguments segons els quals els 25 diputats del PSC han de votar sí als pressupostos. "Els altres partits poden dir el que vulguin, Artur Mas pot dir i fer el que vulgui, però el que faci el PSC té conseqüències, el que diem nosaltres va a missa", ha advertit. I les conseqüències serien, en cas de votar contra els pressupostos –vetats al Senat amb els vots del PP, CiU, ERC i ICV– que "al PP brindarien amb cava, perquè seria fer caure el govern de Zapatero".

"A Catalunya interessa que governi Rajoy? El senyor Fraga ja ens ha indicat el camí del PP, que és que els nacionalistes, o sigui els que no pensen com ell, s'han de penjar", ha amenaçat. Per aquestes raons, el dirigent socialista creu que seria "barat" prendre la decisió pensant en la "comoditat del PSC" i manté que s'ha de prendre "pensant en el país".

Un altre dels arguments d'Iceta per votar a favor dels pressupostos és no bloquejar, per exemple, l'increment de les pensions. I ha insistit que el finançament no és l'únic factor a tenir en compte i que, igualment, encara està convençut que hi haurà acord abans de final d'any. Tanmateix, ha garantit que no serà un acord de mínims ni un acord "de sí perquè sí". "Si volguéssim un acord de mínims, ja el tindríem des del 9 d'agost. No acceptarem res que no sigui un bon acord", ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.