Política

Clinton insta Hamàs a posar fi als atacs a Israel

Pròxim Orient

Els Estats Units volen ajudar a l’establiment d’un Estat palestí “viable” a Cisjordània i Gaza, segons va afirmar ahir la secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, alhora que feia una crida a Hamàs perquè acabés amb el llançament de coets sobre Israel.

La cap de la diplomàcia nord-americana, que s’havia trobat poc abans amb l’emissari especial per al Pròxim Orient, George Mitchell, que tornava de la seva primera missió d’informació a la regió, va anunciar que ell hi tornarà “abans de finals de mes”.

“Treballarem amb totes les parts per ajudar a progressar cap a un acord negociat que posi fi al conflicte entre Israel i els palestins, que creï un Estat independent i viable a Cisjordània i Gaza, i que aporti a Israel la seguretat que busca”, va declarar Clinton en una roda de premsa improvisada amb Mitchell.

“Els Estats Units estan compromesos. Tenim la determinació i el compromís de treballar amb tots aquells que facin prova de bona fe”, va afegir Clinton. “Treballarem tan fort com calgui i durant el temps que calgui”.

Condicions per al diàleg
Interrogada sobre la possibilitat d’un diàleg amb Hamàs, la secretària d’Estat dels EUA es va mostrar reservada: “Tenim una política molt clara sobre Hamàs”. Clinton va recordar que el moviment radical palestí, que controla Gaza, ha de renunciar a l’ús de la violència, ha de reconèixer el dret d’existència d’Israel i ha de respectar els acords passats entre Israel i els palestins, com exigeix el Quartet per al Pròxim Orient (els EUA, Rússia, la UE i l’ONU). “Hamàs sap que ho ha de fer”, va dir Clinton, que va afegir que “sap que ha d’acabar amb el llançament de coets. No és nou”.

Molt superficials van ser els comentaris de Clinton sobre els esforços que s’estan fent per estabilitzar la treva a la franja de Gaza després de l’ofensiva israeliana del gener i es va limitar a felicitar Egipte pel seu paper de mediador.

Mitchell va assegurar als periodistes que “amb una diplomàcia pacient, determinant i perseverant, podem ajudar a marcar la diferència”, i va afegir que estava disposat a establir “una presència regular i sostinguda” a la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.