Política

El govern belga dimiteix en bloc per l'escàndol Fortis

MÓN

El primer ministre belga, Yves Leterme, ha presentat aquest divendres al rei Albert II la dimissió en bloc de tots el seu govern per l'escàndol del cas Fortis. El Tribunal de Cassació, la màxima autoritat judicial belga, acusa l'executiu del democratacristià flamenc d'haver pressionat una jutgessa perquè avalés la compra parcial de Fortis, el banc més gran i l'empresa que més llocs de treball genera a l'estat, per part del francès BNP Paribas.

El ministre de Justícia, Jo Vandeurzen, ha estat el primer en dimitir i Leterme ha proposat a la resta del govern que faci el mateix i ha marxat al palau reial per informar-ne el rei, que haurà d'acceptar o no la renúncia.

El tribunal suprem belga ha fet públic aquest divendres que té "indicis importants", tot i que no "proves jurídiques", que el govern de Leterme ha pressionat la justícia pel que la premsa ja anomena el "Fortisgate".

"Tenint en compte els limitats mitjans per investigar, no puc aportar proves en el sentit jurídic del terme que hi hagi una influència de la política en la magistratura, però indubtablement hi ha indicis en aquest sentit", ha escrit el primer president del Tribunal de Cassació, Ghislain Londers, en una carta que ha enviat al president del Parlament, Herman Van Rompuy, i al mateix govern. Albert II ja va rebutjar la dimissió que Leterme li va presentar, per segona vegada, el 14 de juliol passat.

Van Rompuy o l'eurodiputada Marianne Thyssen podrien rellevar a Leterme com a primer ministre, segons informen els diaris neerlandòfons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.