Política

PNB i PSE engeguen amb papers canviats

ELECCIONS A EUSKADI

Els dos únics candidats amb opcions a ser l’inquilí del Palau d’Ajuria Enea després de les eleccions de l’1 de març, Juan José Ibarretxe i Patxi López, van engegar ahir de veritat la campanya electoral més decisiva que es recorda a Euskadi... canviant-se els papers.

Tots dos ja han vist les enquestes –tant la feta pública dijous pel CIS, com les encarregades pel partits– que vaticinen una victòria del PNB però gairebé un empat a escons entre els blocs nacionalista i espanyolista, i aquesta igualtat obliga els dos grans partits a convèncer els indecisos, que calculen que són un 25% i que emmarquen en el centre polític.

Per situar-se al centre, Ibarretxe va cap a una direcció i arracona el dret a decidir i la frustrada consulta popular. I López va cap a la contrària: pica l’ullet als “nacionalistes inconformes amb la deriva radical del lehendakari” deixant molt clar que ell també vol més autogovern.

Des de la ciutat biscaïna de Sestao, el candidat del PNB, acusat per les formacions espanyolistes de perdre el temps “amb qüestions identitàries” i d’oblidar-se del que preocupa a la gent, va dedicar la primera jornada de campanya a anunciar un seguit de mesures per afavorir la conciliació familiar i laboral de les dones. Si continua al govern per quarta legislatura consecutiva, Ibarretxe duplicarà les ajudes per a les famílies, concedirà subvencions fins als 6 anys per al segon fill i fins als 10 per al tercer, garantirà al 100% l’escolarització fins als 3 anys i intentarà col·locar Euskadi al capdavant en les polítiques d’igualtat entre homes i dones.

López, autoproclamat garant del que “volen i necessiten” els bascos, va optar a la sempre simbòlica Gernika per reclamar més autogovern “per viure millor” i es va comprometre a actualitzar “mitjançant el consens” l’Estatut, és a dir, a reclamar al PSOE alguna de les 36 competències pendents. Precisament, des de sota el roure de Gernika, el candidat del PSE va sentenciar que l’actual Estatut “és l’instrument que garanteix el nostre dret a decidir”.

Paperetes de D3M
També ahir, l’endemà que el Constitucional ratifiqués l’anul·lació de les candidatures de Demokrazia Hiru Milioi (D3M) i d’Askatasuna, l’esquerra abertzale, 24 hores abans de convocar una nova gran manifestació, va demanar a les seves bases que l’1-M no s’abstinguin i que introdueixin a les urnes milers de paperetes de D3M. Com en les anteriors eleccions, en què les marques abertzales van ser il·legalitzades, els independentistes optaran, doncs, pel vot nul i no per l’abstenció.
“L’1 de març, milers de vots vàlids de l’esquerra abertzale: per impulsar la democràcia a Euskal Herria i per frenar el frau estatutari que volen perpetrar PNB i PSOE”, va sentenciar l’exdirigent de HB i membre d’una de les llistes suspeses, Julen Aginako, que va anunciar que recorreran al tribunal d’Estrasburg la decisió del Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.