Política

Garzón acusa Varela de no ser imparcial

El jutge presenta un recurs d’apel·lació contra l’instructor del TS. La Falange no rectifica i queda apartada del procés

El jutge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, va fer ahir un últim intent per evitar que s’hagi d’asseure al banc dels acusats arran de la seva causa contra els delictes de la Guerra Civil i la dictadura. L’advocat de Garzón va presentar un recurs d’apel·lació en què critica l’actuació del jutge instructor, Luciano Varela, i qüestiona la base de l’acusació particular, exercida per Manos Limpias i Dignidad y Justicia, un cop la Falange Española ha quedat apartada del procés.

El recurs de Garzón denuncia que Varela ha donat “oportunitats atípiques i extraprocessals” als col·lectius que exerceixen l’acusació. Es basa en el termini de 24 hores que el jutge del Tribunal Suprem els va donar aquesta setmana perquè revisessin els seus escrits d’acusació. El magistrat de l’Audiència posa, com a exemple, que Manos Limpias ha acabat traient dues pàgines del seu text, que només en tenia tres. Fet que mostra, segons assegura, les irregularitats formals que contenia.

De fet, els defectes de forma van fer que ahir el jutge del Suprem apartés la Falange de la part querellant perquè no va atendre la demanda de rectificar el seu text argumental. En resum, i per tot això, Garzón acusa Varela, amb qui manté una enemistat manifesta arran de l’etapa que tots dos van compartir dins les files del PSOE, de no ser imparcial en el procés que s’ha iniciat contra ell. L’acusa d’haver “assumit funcions de part en oferir la seva col·laboració amb la redacció”.

Escrit necessari
L’admissió d’almenys un dels escrits de l’acusació és condició indispensable perquè Varela pugui dictar acte d’obertura de judici oral contra Garzón, ja que la fiscalia no l’acusa en aquest procediment.

La causa contra Garzón ha motivat les protestes de diverses organitzacions com ara Amnistia Internacional i Human Rights Watch. Avui hi ha convocades manifestacions en diverses ciutats de dins i fora l’Estat. A Barcelona, la concentració està prevista a la plaça Sant Jaume.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.