Política

Carretero deixa Reagrupament per un enfrontament amb 'l'aparell' incipient de la formació

Rut Carandell, vicepresidenta de la junta, també plega, juntament amb onze membres més. Només en continuen cinc

La proposta assembleària de Joan Carretero com a nou sistema de funcionament per al nou partit que s'havia de presentar a les eleccions s'ha esfondrat. La insistència del líder de Reagrupament a oferir a tots els afiliats la possibilitat de triar els components de les quatre llistes electorals que calen per als comicis al Parlament ha topat amb els partidaris de fer-ho per territoris.

Carretero, la vicepresidenta de Reagrupament, Rut Carandell i onze membres més de la junta directiva, formada per 18 membres, apostaven per unes primàries totalment obertes, on els afiliats de Girona també poguessin triar, per exemple, integrants de la llista per Tarragona.

I un nucli de quatre dirigents, Emili Valdero, Jaume Renyer, Albert Pereira i Francesc Abad –un de Barcelona i els tres últims, de la demarcació de Tarragona– s'oposaven a la idea de la gran assemblea. La seva proposta era formar les llistes amb unes primàries, però territori per territori. Un sistema que consideraven més ordenat, però que Carretero i els seus partidaris veien com un primer pas per acabar funcionant com els partits convencionals, on els aparells territorials tenen molta força i permeten un joc de poders intern que acaba influint en totes les decisions polítiques.

L'estira-i-arronsa ha esclatat aquest dissabte, en una junta extraordinària a la qual han assistit la majoria dels membres de la direcció de la formació, però no tots. Jaume Renyer, per exemple, hi ha faltat. El sector partidari d'una elecció per territoris ha defensat la seva visió fins al límit, però no s'esperaven la reacció de l'exconseller, que ha anunciat que tirava la tovallola i els ha deixat perplexos.

Del relat dels fets que fonts d'un i altre bàndol han fet a l'AVUI.cat se'n dedueix que els rebels esperaven forçar alguna votació a la junta que haurien perdut però que els podia servir per aconseguir algun pacte a mig camí entre les dues posicions.

Tanmateix, la reacció de Carretero, Carandell i els seus ha estat plantar-los i anar-se'n a casa. Sense cap intenció, pel que sembla, d'intentar reprendre el projecte polític amb unes altres sigles. Per ells, s'ha acabat. Almenys vist avui.

Ara caldrà veure què fan els cinc membres de la junta que continuen a Reagrupament. Es tracta de Renyer, Valdero, Pereira i Abad més Josep Anton Nus, el popular regidor de TV3. Nus tenia una posició intermèdia en el conflicte i ha decidit quedar-se a Reagrupament, per ara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.