Política

CiU, ICV i ERC critiquen el recurs de l'Estat contra el referèndum d'Arenys

Lamenten que "s'emmordasi" els ciutadans i que no es visqui "amb normalitat" la consulta. El PP coincideix amb l'Advocat de l'Estat i vol que es prohibeixi

Tant ICV com ERC, socis del PSC en el govern de la Generalitat, han criticat aquest dimecres que l'Advocacia de l'Estat hagi presentat un recurs contenciós administratiu contra l'acord de ple de l'Ajuntament d'Arenys de Munt que, el 4 de juny, va aprovar donar suport logístic i moral als organitzadors de la consulta sobre la independència de Catalunya el 13 de setembre.

El secretari general d'ICV i diputat al Congrés, Joan Herrera, considera "molt desafortunat i trist" el recurs de l'Advocacia. "Cal que lamentem que l'advocat de l'Estat no visqui amb normalitat [la consulta]", ha assegurat Herrera.

La consulta, impulsada pel Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació, va ser recolzada en el ple del municipi del 4 de juny passat per tots els grups, excepte el PSC. A Arenys governa la formació Arenys de Munt 2000 -de l'Entesa pel Progrés Municipal, vinculada amb ICV- en coalició amb CiU i el PSC.

Poc després, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha demanat al govern espanyol que "no tingui por" d'una consulta "democràtica i pacífica" i que no "emmordassi" els ciutadans.

Pel republicà, la consulta "és perfectament legítima i ningú no ha de tenir por de la democràcia, del fet que la gent parli a les urnes".

"Tothom sap el valor d'aquesta consulta, que no és vinculant en cap cas", ha remarcat. "No crec que ningú al segle XXI hagi de tenir por de la democràcia ni emmordassar els ciutadans a l'hora d'anar a votar", ha insistit.

CiU recorda que ho organitza una entitat privada
També el diputat de CiU al Parlament  Lluís Maria Corominas ha mostrat la seva “sorpresa” per la decisió del govern espanyol de presentar el recurs. Corominas ha recordat que “la consulta ha estat convocada per l’entitat privada Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació i, per tant, difícilment pot vulnerar la llei de bases del règim local”.

Corominas sí que s’ha mostrat crític amb la decisió de la conselleria d'Interior de permetre la convocatòria de dues manifestacions oposades pel mateix dia a Arenys de Munt. “No té explicació que Interior hagi permès per al mateix dia una manifestació de Falange i una independentista ignorant les demandes del consistori d’Arenys” ha assenyalat.

El diputat ha afirmat que CiU té “el màxim respecte per aquesta consulta” i ha desitjat “que es desenvolupi amb total normalitat i sense incidents”.

El PPC, amb l'Advocat de l'Estat i C's
Molt diferents és el punt de vista del PP. El secretari general del partit a Catalunya, Jordi Cornet, ha demanat al govern estatal i al de la Generalitat que utilitzin "tots els instruments legals" per impedir la consulta independentista d'Arenys de Munt, com ja va fer Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's) aquest dilluns 31 d'agost.

La petició de Cornet s'adreça a les autoritats governatives i aniria al marge, per tant, del que pugui decidir el jutjat contenciós administratiu davant del qual l'Advocacia ha presentat un recurs contra l'acord del ple d'Arenys que va donar suport a la consulta, organitzada per una entitat social del poble, el MAPA.

En un comunicat, Cornet ha opinat que l'Estat ha d'actuar quan es produeixen "actuacions il·legals" com aquesta consulta i per això, tant el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, com el conseller de Governació, Jordi Ausàs, tenen l'obligació de fer complir la llei.

"Convocar un referèndum amb objectius independentistes és una irresponsabilitat i està fora del marc legal de l'acció política d'un ajuntament", ha assegurat.

A més, ha rebutjat que partits com CiU, ERC i ICV facin les seves "proves pilot", segons ha dit, donant suport a aquest tipus d'accions i buscant generar moviments al voltant del sobiranisme que no interessen als catalans.

"No és propi de partits polítics seriosos apuntar-se a excessos polítics i a posicions radicals", ha censurat.

El PSC, contra el referèndum des del principi
El PSC ja es va manifestar aquest dimarts i ja ho havia fet el dia que es va votar la proposta al ple d'Arenys: els socialistes aposten per un Estat federal i no donen suport a la iniciativa. Van ser l'únic grup municipal que va votar contra la moció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.