Política

Miquel Iceta: "La consulta d'Arenys de Munt ha de complir les regles del joc"

El dirigent del PSC diu que el que està en dubte és el paper de l'Ajuntament en la celebració del referèndum simbòlic sobre la independència de Catalunya

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha manifestat aquest dijous que "s'ha de veure quin és el suport real" de l'Ajuntament d'Arenys de Munt en el referèndum d'autodeterminació simbòlic que es portarà a terme el pròxim dia 13 en aquest municipi.

En una entrevista a RAC1, Iceta ha fet aquestes declaracions un dia després que l'Advocacia de l'Estat presentés un recurs contra la celebració de la consulta popular sobre la independència de Catalunya previst per al pròxim 13 de setembre a Arenys de Munt. "Ens hem d'acostumar que hi ha unes regles del joc", ha afegit el dirigent dels socialistes catalans.

L'Advocacia considera que l'ajuntament d'Arenys de Munt vulnera la llei municipal i de règim local de Catalunya i al·lega "la competència exclusiva de l'Estat per convocar referèndums sobre qüestions d'especial transcendència política, així com consultes populars municipals".

El dirigent del PSC ha declarat que si la consulta "és una activitat que organitza una entitat, aquesta pot fer el que vulgui i consultar als ciutadans el que vulgui". "Una entitat pot consultar el que vulgui, molta gent fa enquestes, però el que està en dubte és quin paper han de tenir els poders públics", ha dit. "Una consulta feta per un ajuntament té un caràcter oficial i només es pot produir en els temes de la seva competència i si han estat autoritzats". "El que es pregunta és qui organitza aquesta operació, si és l'ajuntament s'ha de veure si ho pot fer, i si no serà una altra cosa", ha afegit.

Iceta ha declarat que "s'ha de veure quin és el suport real de l'ajuntament". "L'altre dia llegia que se'ls ha deixat que la votació es faci en un lloc públic, i aquí hi pot haver un problema perquè a la gent no se la pot enganyar", ha dit. "Una cosa –ha explicat– és una activitat privada organitzada per un privat i una altra és una cosa pública organitzada per una institució pública que té un valor diferent". "I això qui ho ha de fer? Doncs els tribunals", ha assenyalat.

El portaveu del PSC també ha estat preguntat pel fet que la direcció general de la policia, del departament d'Interior, decidís canviar la data de la manifestació de la Falange a Arenys de Munt, que s'havia de fer el 13 de setembre, per al diumenge següent, dia 20, per evitar aldarulls. Iceta ha dit que "fins que l'ajuntament no va exposar les seves raons no hi havia motiu" per ajornar-la, ha destacat. La Falange "és un partit legal i hi ha un dret a la lliure expressió i manifestació, i si es nega s'ha de justificar", ha destacat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.