Política

El TSJC veu "poc democràtic" que es pretengués prohibir la manifestació de la Falange

Alegret defensa l'actuació del jutge perquè es va limitar a aplicar la llei. Assegura que els magistrats s'han sentit "absolutament incompresos"

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, creu que és "poc democràtic" que es pretengués prohibir la manifestació de la Falange del passat 13 de juny a Arenys de Munt, coincidint amb la consulta independentista organitzada per una entitat.

En una entrevista a l'ACN, Alegret ha remarcat que el jutge "va fer una aplicació estricta de la llei" i ha garantit que també hagués estat així si una manifestació independentista s'hagués hagut d'autoritzar en un municipi "suposadament falangista" que vol fer una consulta organitzada per la Falange. Alegret ha assegurat que els jutges s'han sentit "absolutament incompresos".

La president del TSJC ha defensat el paper dels jutges en aquest afer, que va ser criticat després de no permetre que l'Ajuntament d'Arenys de Munt es pogués implicar en una consulta sobre la independència de Catalunya impulsada per una entitat de la societat civil, al mateix temps que permetia la manifestació de la Falange el mateix dia de la consulta.

Aquesta decisió la justícia la va prendre en contra de l'opinió de la mateixa Generalitat. El departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació va autoritzar inicialment la manifestació, però després va demanar que se celebrés una setmana més tard, per motius de seguretat, seguint una petició de l'Ajuntament. El jutge, però, va decidir autoritzar la manifestació el mateix 13 de setembre.

Per Alegret, "el que és sorprenent és que la gent pensi que el jutge no havia de complir la llei". A més ha recordat que "hi ha un dret a la manifestació que té tothom –tret de quan el seu objectiu és delictiu–", mentre que "la possibilitat de fer un referèndum legal la té qui la té", en referència al govern espanyol.

"El jutge es va limitar a complir la llei prescindint de la ideologia, i això és el que no es volia, que no es prescindís de la ideologia i es prengués una decisió ad hoc", ha dit. Una actitud, ha garantit Alegret, que "un jutge no farà mai".

De fet, Alegret ha assegurat que "si al jutge se li hagués presentat una convocatòria de consulta per part de la Falange en un ajuntament suposadament falangista, i una petició de manifestació d'uns independentistes", és a dir, una situació inversa, "hagués pres la mateixa decisió". En aquest supòsit, Alegret creu que "a tothom li hauria semblat que la resolució judicial estava la mar de bé", perquè pretenien que el jutge "actués diferent en funció de la ideologia".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.